Äntligen kom det första stilla sommarregnet. Det är efterlängtat. Gräsmattorna i Höllviken skiftar långsamt från ljusbrunt till grönt – åtminstone fläckvis. Turerna i EM-fotbollen tog ett snöpligt slut för Sverige igår natt när ”vi” förlorade mot Ukraina med en man mindre plan. Avgörandet kom så sent att Shasha slapp att bli väckt av vår falsksång på morgonen på födelsedagen. Det är inte födelsedagspresent att förakta

Turerna i regeringsbildningsprocessen kommer därför de närmsta veckorna att uppta mediernas odelade intresse. Svenska folket kommer att bli rejält trötta på beskäftiga statsvetares utläggningar om att en statsministerkandidat räcker med en röst för hen så länge hen inte har 175 röster emot sig. En av mina svåraste pedagogiska uppgifter att pedagogiskt förklara för måttligt intresserade studenter. En del såg ut som fågelholkar när jag la ut texten – men de flesta förstod. Åtminstone kunde de rekapitulera om det råkade komma en tentafråga några veckor senare. Förhoppningsvis kan svensk fotboll när de gjort läxan rehabilitera sig om några månader inför kvalet till VM. Men visst hade det varit skönt med lite EM-fotboll i stället för enbart tjatande om grundkursen i statsvetenskap.

I morgon börjar det nästan vanliga livet med sen lunch på Bullen med efterföljande studiebesök på det ekologiska avstampet Augustenborg i Malmö. En tidigare student för mig är djupt involverad i projektet. På fredag är lunch på anrika och/men nyrenoverade Dalbygästis med våra vänner i Dalby och på söndag blir lunch i Skanör. I nästa vecka återupptar Akki sitt silversmide.

Vi kan börja se framåt och kunna planera resor.

Men först lite mer regn så att den elektriska gräsklipparen och maskinskötaren inte geggar igen. Vi vill vare sig ha en brun gräsmatta eller en brun regering.