Luften har gått ur ”Uppblåsbara Barbara” efter allt för många nätter med en onödigt hårt arbetande pensionär. Luften gick ur henne i morse när det stod klart att hon äntligen skulle bli utbytt mot en ny. Hon är sörjd och saknad av ingen. Desto mer välkommen är den nya fasta skönheten med fast botten och smäckra ben. Det ska bli skönt med en ny säng. 

En ny säng kan jag nu behöva när inflyttningen börjar närma sig slutet och livet går in i ett lugnare tempo. Golvlisterna i hallen är det som återstår att slutföra av den fasta inredningen. Framöver kommer jag inte att stupa i säng av utmattning och vakna med träningsvärk på morgonen Det har varit mer slitigt att renovera och flytta än vad vi föreställde oss i december när vi satt i koderna de ljumma kvällarna i Thailand och planerade. Men vi har klarat detta också.

”Di blåe” kämpar på och snart får jag väl tid över för att gå ner och kolla deras träningar. Nu gäller det bara att på något sätt klura ut när de har öppna träningar. Uppgifter om detta fanns före corona alltid på deras hemsida. Nu är det liksom skadeläget hos spelarna lika hemliga som kantarell- eller johannesörtställen. Men efter ett antal förmiddagspromenader runt Stadion ska jag väl få en glimt.

Nu när allt går in i ett lugnare tempo är det hög tid att ta tag i tidskriftshögen som växt med nästan en decimeter det senaste halvåret. Det börjar se obildat och inte minst ostädat ut. Underskottet på teater och konserter börjar få en lösning. Det finns flera coronasäkrade inbokade. Det ser vi framemot.

En missade jag med ett par minuter. Jag var uppkopplad för att boka två av 50 platser. Plötsligt krävde ”någon annan” min uppmärksamhet och det var fullbokat. Det är dock mer synd om alla förhoppningsfulla studenter som vill göra ett coronasäkrat högskoleprov. Efter för många fram och tillbaka från Regeringen och oppositionen antog olyckan Peter Honet – tidigare folkpartistisk statssekretare på utbildningsdepartement och hårdför förvaltningschef på Lunds universitet – utmaningen att genomföra sjösättningen av uppdraget. En lagom begåvad, rutinerad, luttrad och pensionerad universitetsråtta hyste tvivel från början. Hysterin runt högskoleprovet är problematisk. Dess prognosvärde för framtida framgångsrika högskolestudier är begränsat – men tilltron till en ”andra chans” är mumma för politiker. Att det datorstödda anmälningssystemet blev otillräckligt förvånar inte. Urvalet blir rättsosäkert. Jag blir inte det minsta förvånad om det återigen kommer att visa sig att ”överklassens” barn gynnas. För att citera en ”gammal” sociolog (Göran Ahrman om jag minns rätt). ”Hade urvalsinstrumentet till högre utbildning varit att spotta längst; så hade överklassens barn spottat längst.”

Luften har inte bara gått ur ”Uppblåsbara Barbara” utan även antagningssystemet till högskolestuider.