Äntligen hade vi nära och kära vänner på besök som inte bara lät sig väl smaka av pumpasoppan, den italiensk inspirerade rådjursgrytan och äpplekakan utan dessutom gav mig en ursäkt för att öppna bourbonflaskan som stått och samlat damm sedan 75-årsdagen. Visserligen hinkande en av mina litterära favoriter – Raymond Chandler – och hans hårdkokta, samhällskritiska deckare Philip Marlowe (namne med en Shakespeare dramatiker) oförsvarliga mängder bourbon för att överleva det cyniska livet i LA i slutet av 1940- och hela 1950-talet. Trots detta har jag aldrig lärt mig tycka om bourbon.

Eftersom Kent är en osedvanligt pålitlig kännare av brända och destillerade drycker och förärat mig en flaska Maker’s 46 som jag försökte truga Ola att prova med mig efter gåsen till Mårten. Men det var hans otur att köra hem – så den har blivit stående till idag. Den har nästan börjat bli dammig på insidan av halsen. I valet mellan den japanska Nikka Whisky ”From the barrel” och 46 valde Yvonne Maker’s 46.(Dessvärre hade Barbro oturen att köra hem.) Ett utmärkt val för Yvonne. Det smakade knappt bourbon utan var mycket smeksamt för gommen. Det blev en perfekt avslutning på en angenäm kväll.

Kanske är det inte hela världen om Storbritannien lämnar EU – det finns hygglig whisky i andra världsdelar. Men vid ett Brexit kommer förmodligen pundet att rasa och kvalitativ maltwhisky kan säljas med nästintill ”röd lapp”. En av de möjligen få positiva sakerna med engelsmännens xenofobi.

Entusiasmen inför julens orgier i konsumtion har alltid haft svårt att fånga mig. Men som vanligt har vi inte kunnat avhålla oss från att tjuvstarta med lutfisken. Att fotbollssäsongen ännu inte heller är slut gör födelsedags- och luciafirandet inte heller kan ske i lugn och ro med glögg och lussekatter. Förhoppningsvis kan vi i lugn och ro njuta av glöggen och saffransbullarna efter MFF:s besök i Istanbul – om inte blir det trots allt en ny fotbollssäsong långt innan vårdagjämningen.

Om vinternätterna blir för långa, snöiga och kalla kommer Maker’s 46 väl till pass efter bastun och framför brasan.