Torrevieja 2018-10-04

Tre dagar med saltare och varmare badvatten än i Höllviken men för att komma till detta var det uppstigen klockan kvart över tre på natten/morgonen för att ta fakirflyget från Kastrup till Alicante. Hitintills har det varit väl värt mödan. 25-30 grader i luften och sol som skiner från en himmelsblåhimmel. Vi får se som allt om det är lika himmelsblått i morgon?

Allt har hitintills fungerat enligt plan. Hyrbilen utkvitterades, vägbeskrivningen till lägenheten var föredömlig och lägenheten var i gott skick. Det var bara att slå på huvudströmbrytaren och stänga dörrarna till kylskåp och frys och fylla isbehållaren. En kort nödvändig power-nap var nödvändig efter det onödigt tidiga uppstigandet innan vi drog till stranden.

På hemvägen från stranden inhandlades nödvändighetsartiklar till de närmast kommande dagarna. Efter ytterligare lite vila var det dags för utgång till en närbelägen indisk restaurang. Vi var onödigt kaxiga och gick åt fel håll. Vi gick åt fel länge eftersom vi är envisa. Till slut insåg vi vårt misstag, vände och bestämde oss för att köpa räkor på hemvägen. Dessbättre låg vinet redan till kylning.

Det blev en lugn hemmakväll och tidigt i säng.

Och en lång natts sömn. På morgonen beslutade vi att köra in till själva staden Torrevieja. Efter några timmar gav vi upp. Det är inget ställe för oss. Vi återvände till lägenheten för en lätt lunch innan det var dags att återvända till det varma, salta vattnet. På kvällen blev det äntligen indisk mat.

Mer himmelsblått, sol och salta bad följande dag. Bekantskap med Ingrid som vi är grannar med i samma svale och med det norska paret som vi är takterassgrannar med. En rejäl bit biff med lök på balkongen avslutade dagen. Liksom jag avslutade den himmelsblå Fredrik Ekelunds roman/självbiografi ”Q”; självutlämnande, spännande och som ger en inblick i dramatiska rollbyten. Att Fredrik går på match ikväll är jag nästan helt övertygad om – frågan är som vem?

I förmiddags gjorde vi en utflykt till Orihuela en gammal stad inåt landet. Det är inget vi kan rekommendera – om man inte behöver något trist att göra en förmiddag. Det blev inte oväntat stranden på eftermiddagen och ikväll blir det ett besök på kvartskrogen ”Fig & Olives” efter rekommendation av Ola och Carina. Kanske visar grannpuben kvällens match mellan ”di Himmelsblå” och Besiktas. Vi får se.

2018-10-05

Vi fick inte se! Vi fick följa matchen via Sydsvenskans direktrapportering samt Jens, Olas och Kents sporadiska kommentarer på WharsApp. Det var 0-0 i halvlek när vi kom hem från den närbelägna ”finkrogen” nöjda efter en vällagad fisk (seabass?) med utsöka grönsaker. Puben intill visade visserligen fotboll – men en helt intresselös match mellan några spanska lag. Inte ens matchen mellan Sarpsborg och Genk hade de många norrbaggarna här lyckats förmå pubägaren att ställa om till. Spanjorerna är möjligen fortfarande nationalistiska men förmodligen ännu mer regionalistiska.

Idag är Medelhavet inte bara asurblått – det är Himmelsblått liksom himlen.

Trots den sena kvällen blev det tidig uppstigning innan hanen galt tre gånger och långt innan solen gått upp – dvs. vid sju-tiden. Det var bestämt ett besök på den lokala fredagsmarknaden. Vi kom i så god tid att alla ståndspersonerna inte ännu inte hunnit få sina stånd i ordning?

Det var emellertid full kommers bland grönsaks- och frukthandlarna. De blev för 25 öre blandade frukt och grönsaker men bara en halv melon. Dessutom förärade Akki mig ett par skära shorts och sig själv en blommig börs att vara havande med på magen. När vi kom hem krävde jag elvakaffe och power-nap – vilket beviljades.

På eftermiddagen vilade sina höfter och pysslade med silverarbeten – en drottninglänk. Själv tog jag en promenad för att hitta en närbelägen badvik. Den närmsta jag hittade visade sig vid närmare examination vara en strand för nudister. Eftersom jag så snart jag tagit av mina badbyxor skulle blivit avslöjad som fake-news (eller möjligen pga. av blygsel) fortsatte jag längs klippstupen till nästa badvik.

När jag krånglat mig ner en 25 meter till den nya badviken fanns där visserligen en del nakna hundar men med baddräkter och badbyxor påklädda mattar och hussar. Det blev ett par timmar i den heta solen och ett par något svalkande dopp innan det vardags att promenera hem förbi Lidel. Jag hade kanin och billigt rödvin på inköpslistan.

Trots avsaknaden av några kryddor blev det en delikat måltid. Det är altför sällan vi hittar kanin i svenska livsmedelsbutiker. (Vi har inte kollat djuraffärer. Men innehavarna hade kanske blivit något frågande om vi undrat vilken som lämpade sig bäst som gryta.)

Nu börjar det bli mörkt och lite svalare ute – klockan är åtta på kvällen – så vi flyttar inomhus för att snart äta melon.

2018-10-07

Det har börjat blåsa upp. Det har återigen varit en solig dag på stranden med folk som surfade på riktiga vågor. Nåja det var måttliga surfvågor och bara en som klarade det någorlunda hyggligt. Och det var inte jag. Kaninen är nu uppäten tillsammans med en mycket lyckad såsoch det är dags att återvända hem från puben. Vädret tycks vända och himlen är inte längre lika himmelsblå.