I söndags blev det en lugn och stilla avfärd från Höllviken via Nybogatan för avfärd till Stockholm. (Det blev dessvärre flyg eftersom spårarbeten i Hässleholm medförde byte till buss och därefter tåg från Osby till Stockholm!) Eftersom vi var i god tid strosade vi runt ett tag på Fridhemsplan i solskenet innan bussen tog oss vidare till Värtahamnen och Siljaline. Det blev en lång promenad i en gångtunnel ovan mark (?) innan vi nådde själva terminalen. Google är inte alltid att lita på. Väl därframme blev Akki väl omhändertagen och ombordrullad ända fram till hytten – med sjöutsikt.

Vi hade visserligen ätit en stadig frukost innan avfärden men avstått från allt utom kaffe. Vi lät oss därför väl smaka av buffen – vi var ju rejält hungriga. Det fanns mycket att välja på allt från traditionella svenska sillinläggningar till lite rätter med ett lätt asiatiskt stuk – och många levande asiater. Vi prövade en hel del av rätterna utan att bli riktigt imponerade av något. Vi blev, inte förvånande, något för mätta.

Vi kunde därefter njuta av färden genom skärgården. Det var ljummet i luften, nästan ingen vind. På avstånd såg vi blixten och hörde avlägsna knallar. Det var vidunderligt. En bra avslutning på resans första dag.

I går morse var infärden till Helsingfors inte riktigt lika spektakulär men bra nog i den vackra morgonsolen. Helsingfors visade sig från sin bästa sida. Från färjeterminalen tog vi spårvagn till Centralen, deponerade våra väskor och tog spårvagn till fisktorget och den klassiska saluhallen. Numera mindre fisktorg och mer krimskrams mindre saluhall och mer chicka matställen. Det blev även en kort vända in på klassiska Stockmans – men vi inhandlade lås till resväskan på närbelägna Claes Ohlsson. En öl och bagel i solskenet hann vi också med innan det var dags att promenera till stationen. Helsingfors är en trevlig stad.

Tåget till St Petersburg avgick i tid och närmade sig den ryska gränsen med en hastighet som ibland var 200 km/tim. Vi hade planerat att äta på tåget men avstod när det visade sig att restaurangen inte ens nådde upp till SJ-standard. Tåget for fram genom en blandning av björk- och tallskog och ju längre österut vi kom desto glesa blev det mellan husen. Innan infarten till Ryssland ett långt uppehåll, mer blanketter att fylla i, sedan en långsam överfart över gränsen, noggrann kontroll av pass, visum och ifyllda blanketter innan passet äntligen kunde stämplas. Vi såg dock inte till några kalasjnikov vilka inte var ovanliga 1990. Byråkratin tycks däremot ha gjort framsteg.

En timme senare steg vi av i St. Petersburg, möttes av en chaufför som körde oss direkt till hotellet. Efter incheckning och besiktning av rummet gav vi oss i de närmsta kvarteren för att hitta en lokal krog efter att blivit snuvade på middagen på tåget. Vi valde ett närbeläget ställe där Akki åt en bit stekt hälleflundra och jag tog en borschtsoppa och en kebab. Det blev en bra avslutning på en innehållsrik dagsresa.