Vår lätt livsfarliga trehjuliga moppe – sarengen – rullar på mot stränderna liksom dyningarna rullar in mot stränderna liksom dagarna rullar på. Vi står ut. Akki äter gärna själv ute med förkärlek räkor med olika tillagningssätt och kryddningar. Själv äter jag på motsvarande sätt gärna bläckfisk. ”Hemma” fortsätter Akki gärna med att tillaga räkor. Det räcker bra för mig också, eftersom jag då får dem rensade.

Igår var vi på snorklingstur. Jag snorklade, Akki badade. Akki litar inte riktigt på sin förmåga att komma upp för stegen från vattnet till båten. Det blir säkert bättre framöver. Jag blir alltid lika fascinerad av tystnaden att simma bland nästan helt orädda fiskar – men förmodligen vet de att jag föredrar piggvar, torsk, salt sill och surströmming. De är en bristvara i dessa vatten. Trist är emellertid att artrikedomen minskar och att korallerna alltmer mister sin färg. Det beror inte bara på att svenskar och västerlänningar har ökat sin närvaro utan minst lika mycket på det alltmer ökande inslaget av japaner och kineser; lätt igenkännliga på att de alltid i vattnet har flytväst och ständigt tar selfish – en ny fisksort?

I morse kunde jag återigen ta min morgonpromenad längs stranden. De senaste dagarna har det annars varit pålandsvind och extremt högvatten. Jag har därför behövt ta mig tillbaka till landsvägen. Avgasrening tycks i huvudsak vara ett okänt fenomen här i krokarna. Därför blir det kanske mer hälsosam motion än det är hälsosamt?

Jag har förmodligen skrivit om funderingen tidigare – men för mer än ett halvt sekel sedan när Akki och jag var i USA i fyra månader utväxlade jag fyra brev med mina föräldrar. Jag skrev så fort jag kommit fram. De svarade säkerligen omedelbart på mitt brev osv. Det tog tid med postgången även om vi kostade på oss flygpost. Idag kan vi inte bara följa Vincents tillväxt nästan dagligen, vi kan läsa Sydsvenskan och DN till frukost en timme efter de gått i tryck, vi kan till och med se vissa tv-program i svtplay innan de sänds enligt tablå. Jag är inte säker på att det senare är ett framsteg?