Julen står nu på tröskeln. Det var hög tid att räfsa löv från gräsmattanäven om äppelträdet ännu inte skakat av sig alla löv. Dessa kvarhängande löv får vänta på att bli hopräfsade till våren. De övriga löven gör nu god tjänst under rododendron- och vinbärsbuskars vintervila.

Akki och jag är nu överens om att julgranar gör sig bäst utomhus. Akki har därför införskaffat ett jordankare i from av en traditionell julgransfot. Därefter såg vi ut en lämplig gran på ägorna. Eftersom vi inte får såga ner barrträd som är över 20 cm i omkrets fick jag såga en bra bit upp. Julgranen blev ändå mer än två och en halvmeter hög. Den är nu pyntad med femtio ledlampor. Det var en del slit men väl värt besväret. Nu har vi en fin grön och grann gran utomhus. Dessutom slipper vi fram till midsommar barr inomhus och myror som brukar vakna till liv. Bara en sådan sak.

Huset är också julstädat och pyntat. Glöggkryddorna som stått och dragit i sprit sedan ett år tillbaka är framtagna och väntar på att blandas med rödvin, socker och inte minst vaniljsocker för att sedan värmas och värma oss. De sedvanliga köttbullarna är klara liksom den senapsgravade sillen. Degen till mandelmusslorna har stått i kylen under dagen. Vi hittade formarna. Akki sitter och pressar ut degen i formarna med mycket möda och stort besvär. Mitt ansvar är sedan att få formarna i ugnen, ta ut dem i rätt ögonblick för att sedan slå ut dem – utan att de går sönder. Hitintills har det gått bra – även om jag som vanligt bränt mig lite på fingrarna. Inte en endaste en har gått sönder. Ingen belöning till personalen.

Imorgon är det dags för bastubad, tända brasan och äta lutfisk. Skinkan och julrimmen till klapparna görs på Lillejulafton tillsammans med lämplig buteljerad inspirationsvätska. På Julafton bär det iväg till Ola och Carina. På Juldagen kommer förhoppningsvis Vincent med föräldrar efter sitt julfirande i Göteborg. Det är mycket att se framemot.

GOD JUL önskas alla tålmodiga läsare.