Jens smet ut ”bakvägen” från banken och promenerade hem som han brukar. Han var dock inte ensam om att promenera som han brukar vara. De flesta av jobbkompisarna fick däremot stanna och han knappt in om Bolaget denna fredagskväll. En lastbil med öl kapades – ännu oklart om det var en terrorist – eller en galning som körde lastbilen rakt in i Åhléns på Drottninggatan i Stockholm. Innerstaden i Stockholm är avspärrat. Tunnelbanan står stilla och all tågtrafik till och från Stockholm inställd – just innan påsklovet. Det blir trångt på tågen till påskens skidresor.

Lika illa är att det är svårt att få information om utvecklingen i Syrien efter Trumps (och USA:s) anfall mot deras flygbaser eller krigen i Jemen, Somalia eller Ukraina. Det är minst lika illa för världen som dagens förfärliga händelse i Stockholm. Det börjar mer och mer likna uppspelet till 1:a världskriget. Irrationella konflikter mellan nationer med växande nationalism och protektionism. Nu gäller det att sitta stilla båten och hålla rak kurs mot ett fortsatt öppet samhälle, ingen ”stämningshöjande” pyroteknik på fotboll och inga livsfarliga efterslängar i hockey.

Hur ska vi kunna se skogen när vi media fokuserar på ett träd i taget?