Akki firade min födelsedag genom att bjuda mig på 60-årskalas i det gamla syndens näste i Köpenhamn – Nyhavn. Det visade sig att det är 60 år sedan det börjades spela tradjazz på Cap Horn och Nyhavn 17 som ligger strax intill. På den tiden låg tobaksröken tät, ölflaskorna stod tät och unga musiker som Papa Bue, Papa Benny och Adrian Benzon stod för att föra en viktig jazztradition vidare. Nyhavn ansågs så syndigt och farligt att man ogärna berättade för sina föräldrar om besöken. Numera är det så snällt att jag inte skulle vara det minsta orolig om barnbarnen besökte Nyhavn.

För 56-57 år sedan då jag och några av mina kompisar ibland på lördagskvällarna tog en av salig Centrumlinjens båtar från Malmö (vid gamla Smörkontrollen) för att en dryg timme och Hof senare stiga av intill Nyhavn serverades ingen fast föda på ställena. Det var öl, musik (och prostituerade). Nu serverades en god fyra rätters middag med tre sorters ekologisk (!) öl. Allt helt utan tobaksrök. På 1960-talet var det förmodligen bara de prostituerade som var ekologiska?

De danska musikerna nådde inte den gamla standarden men maten gjorde skäl för priset. Det var en kul födelsedagspresent. Kanske kommer resan dessutom att delvis subventioneras av Skånetrafiken eftersom tågen var inställda pga utslaget elsystem.

Nu börja det mörkna. Inte nog med att dagarna blir kortare och kvällarna mörkare – MFF blev häromdagen utspelade ur Svenska cupen av Landskrona Bois som ligger i division två! Det är ”kränkande” för alla Himmelsblå fans. Obegripliga taktiska misstag av den danske lagledaren som inte tog konsekvenser av ordinarie målvaktens plötsliga ryggskott och tvingades sätta in en alldeles för oerfaren 17-årig tredje målvakt. Då ska inte övriga ordinarie spelare vilas för kommande allsvenska matcher!

Som om det inte var nog med Di blåes förlust späkte sig Ola på lördagskvällen genom att springa 1 mil på precis under en timme. Han kan åtminstone inte skylla på mig. Så långt har jag aldrig övervägt att springa.