Nu är det färdigt – inte bara på utsidan – utan även välstädat inne i Lilla huset. Hästveckan i Falsterbo har börjat, våra betalande hästgäster har anlänt och vår(t) sjå är över – åtminstone för tillfället. Av eget arbete för denna säsong återstår att lägga gångplattor på baksidan av huset och sedvanlig gräsklippning. Gräsmattan artar sig oanständigt bra efter de senaste dagarnas regn – vilket innebär mer motion med handjagaren och därmed mer koldioxidutsläpp från min sida än en vanlig morgonpromenad. Förhoppningsvis är det dock mer miljövänligt än alternativen? Akki har just gått andra hållet och skaffat en elcykel. Hemfärden från Skåre med fredagsskrubborna – som var delikata – orsakade emellertid också onödiga koldioxidutsläpp eftersom batteriet blev urladdat innan hon nådde Höllviken. Akki var också urladdad när hon kom till Klockarestigen!

”Folk” är förundrade över folkomröstningsresultat. Frågor ställs om hur högt ett valdeltagande ska vara eller hur ”tydligt” ett utslag ska vara för att resultatet ska vara giltigt. Tja, säger en luttrad statsvetare som i årtionde försökt att pedagogiskt klargöra problem i de snåriga demokratiteorierna. Jag har tagit – de rådgivande – folkomröstningarna i Sverige som utgångspunkt. Vi har haft fyra binära – rusdrycksförbud, vänster/högertrafik, anslutning till EU och anslutning til Euro, och två ”trinära”(?) – pensioner och kärnkraft. De ”trinära” löste inget för politikerna utan problemen kvarstod (och kvarstår). Det blev inget alkoholförbud 1921 – trots att en majoritet av kvinnorna var i majoritet för ett förbud. Men de hade ett lägre valdeltagande än männen! (Enda gången mäns och kvinnors röster räknas separat.)

Den ur demokratiteoretisksynpunkt intressanta är frågan om vänster- eller högertrafik. 85% (!) röstade för bibehållande av vänstertrafik. Valdeltagandet strax över 50%. Några år senare körde våra åtminstone på den tiden kloka riksdagsledamöter över en överväldigande folkmajoritet? Britterna får nog ingen sådan chans om EU men så kör de också fortfarande till vänster och har ännu inte övergått till ”the metric system”.

But the sjå must go on?