Förr i tiden – på 1950- och 60-talen – var jag och Akki på många trevliga kalas på Stora Bernstorp. Det var då en lång promenad från Malmös sista utpost från gränsen mellan Malmö och Burlöv. Hållplatsen hette Valdmarsro. Det var en lika lång promenad tillbaka till Valdmarsro efter trevliga tillställningar hemma hos Ingrid på Stora Bernstorp. Det var förmodligen inte de stärkande promenaderna i friska luften som medförde huvudvärk dagen efter?

Nuförtiden – de senaste dagarna – har Jens, Shasha, Ola och Carina tillsammans med Akki och mig hjälpt Ingrid och hennes syskon att tömma en epok. Det Bernstorp som en gång i tiden låg på vischan – omgivet av lador med spädgris – långt från Malmö och den växande konsumismen. Samma Bernstorp ligger nu omgivet av ännu större jättelika lador för konsumtion – Citygross, Hornbach, Coop osv. Ingrid har gjort en omfattande förberedelse av tömningen – och många av de specialfabricerade möblemangen på bottenvåningen övergår till köparen. Men det har ändå varit mycket bärande. Några rejäla work-out-pass som resulterar i ryggvärk dagen efter.

Den vackra sommarmajveckan började bra med sedvanlig samling av gamla kompisar 1:a maj. Denna gång var samlingen förlagd till Växjö i Jan och Evas nya överlägsna hem. Trots sitt läge i staden Växjö och nära det nya Campus i anslutning till Linnéuniversitetet hade lägenheten en fantastisk utsikt över sjön och ”Italienska palatset” – det gamla sinnessjukhuset. Ett av rummen var inte olikt groggverandan på Nykulla med sin utsikt över Tolgsjön. Också här ljus från tre håll och en sjö att blicka ut över. Whiskybiblioteket med sin mycket kunnige överbibliotekarie, beskådandet av ”Den svenska Tanten” och Bertil Valliens altare i domkyrkan var andra höjdpunkter. (I sällskapets 53-åriga historia var det första gången vi gemensamt besökte en kyrka ”dagen efter”.) Dessutom hade MFF slagit Häcken med 3-0 vilket lovade gott för den kommande cupfinalen några dagar senare.

Jens och Shasha kom till Höllviken. Jens kom tidigare än Shasha och fick uppleva vinsten över Häcken. Shasha kom och fick se MFF tillsammans med Akki, Johanna och mig snöpligt och onödigt förlora ”Cupajävlen” mot Häcken. Det gladde åtminstone Shasha. Men det blev ingen champagne – till sorg för alla. Vi kunde dock njuta av årets första rabarberpaj. Ytterligare en baksmälla blev det några dagar senare när MFF förlorade i Helsingborg.

Måndagskvällen ägnades åt ett allt bättre MNBB på Malmö Live. Trumpetsektionen blir bara bättre och bättre. Det blev den sena bussen hem – återigen. Det gjorde nu inte så mycket eftersom det var en ljummen, ljus och vindstilla försommarnatt. Litteraturjuntan hade en klassikerafton i onsdags – Den gamle och havet med en passande fisksoppa som tilltugg. Vi blev återigen imponerade av Hemingways avskalade isbergsprosa som innehåller så många allegorier. Ju fler gånger man läser den ju mer upptäcker man om boken.

Nu har det årliga algtvättandet av Lilla huset påbörjats. Dessbättre hade Jan och Bibi det goda omdömet att bjuda oss på en god middag och trevlig samvaro i ett sommarvackert Dalby.

Även om allt inte är himmelsblått – så är allt inte nattsvart heller.