2015-09-29 Sedona

I morse lämnade vi vår lodge i Zion där vi stortrivdes och styrde kosan mot Antelop Valley. Det blev en bilfärd på nästan tre timmar. Nästan direkt efter start stötte vi på en hjord bison som gick makligt betande på en milsvid äng. Vi körde i ett par timmar genom ett i huvudsak platt, öppet och vidsträckt landskap. Vägen var i huvudsak spik rak och det är en ungdomsdröm som går i uppfyllelse. Vi lyssnar på lätt svängande kammarjazz och småpratar om smått och stort medan solen fortsätter att skina från en klarblå. Temperaturen utanför bilen stiger successivt och när vi är framme i Pageär det över 30 grader i skuggan – och ingen skugga. Det hindrar oss inte från att promenera rejält uppför för att blicka ut över Horse Shoe Bend. Det är en magnifik meanderbildning.

Efter en enkel lunch på ett typiskt amerikanskt matställe hade vi samlat krafter till nästa upplevelse Antalope Canyon som ligger i Navajoindianernas reservat. Efter en skumpig färd på ett lastbilsflak i en för tillfället uttorkad flodbädd nådde vi målet. Antalope Canyon är en ”grotta” som går genom det röda sandstensberget. Grottan är i grunden skapad av en tidigare mäktig flod som grävt sig genom berget. Idag finns vindlingar som med jämna mellanrum lyses upp av urgröpningar i taket. Solljuset ger mäktiga färgeffekter på väggarna.

Det blev ingen power-nap idag heller – men det saknade jag verkligen inte.

Vi har nu lämnat de höga höjderna på ständigt över 2000 meter och befinnar oss nu i Sedona efter att ha passerat Flagstaff på mer beskedliga 1000 meter. Dagen avslutades med en Margeruita och god mat på en mexikansk restaurang. Efter lite småprat i den ljumma natten är det dags att krypa i säng.