2015-08-22

Igår kväll var det så dags för surströmmingspremiären. Bibi hade luskat ut att hembygdsföreningen i Järpen skulle anordna festen. Kalaset började vid sjutiden. Därför satte vi oss i bilen – tillsammans med välkyld starköl och några miniatyrflaskor av olika snapssorter – kvart över sex och styrde kosan mot Järpen. Strax innan sju var vi framme vid hembygdsgården där vi blev mottagna av ordföranden, en kvinna född och uppvuxen i Skåne! På bottenvåningen var ett traditionellt hembygdsmuseum med en skolsal, planscher med halvnakna negrer (!), diverse verktyg; det mest udda var en rejäl björnsax.

På ovanvåningen var surströmmingsgästerna samlade och surströmmingsbordet dukat. Det var hårt och mjukt tunnbröd, Det var välhackad rödlök, Det var messmör och mesost, Det var välkokt oskalad potatis. Och snart spred sig väldoften av nyöppnade surströmmingsburkar i lokalen. Sorlet tystnade och den skånska ordföranden hälsade välkomna till bords.

Vi var placerade vid bord som rymde 7-8 surströmmingsälskare. Ordföranden bestämde i vilken ordning borden skulle få gripa sig an smörgårdsbordet – vårt bord blev det sista! Snålvattnet rann alltmer eftersom folk tog mycket god tid på sig vid surströmmingsbordet. Doften av läckerheterna blev nästan outhärdlig. Till slut blev det vår tur. Till slut visade det sig att det fanns en nymodighet på surströmmingsbordet – burkar med färdig rensade surströmmingar, surströmmingsfiléer. Det blev min räddning. De gick snabbt att få på tunnbrödet tillsammans med potatisen och den hackade rödlöken. Det var efterlängtat och gott. Stämningen steg – trots att det enda som serverades till var lättöl!

Det var minst sagt ont om ungdomar men å andra sidan gott om släktingar, skolkamrater och bekantar till Bibi och Jan. Alla skulle givetvis hälsa på dem och prata gamla minnen. Akki och jag var i princip de enda utsocknes. Men vi vårt bord satt även ett yngre par i sisådär 35-45 årsåldern. Kvinnan som var lärare var inflyttad från Örebro. Mer uppseendeväckande var att hennes man var dansk och arbetade på Skistar. Han hade kanske varit dansk mästare i utförsåkning – om det nu finns en sådan sport i Danmark? Det är väl ungefär lika sannolikt som att se en dansk äta surströmming med god aptit? Vi ”halvdanskar” diskuterade olika utvecklingar av surströmmingskonceptet som t.ex. pizza med surströmming eller tipsa chokladfabriken i Åre om att komplettera urvalet av annorlunda chokladsorter som citron-, kanel-, ingefära-, kardemummachoklad med surströmmingschoklad. Undrar om någon nappar på recepten?

Vår medhavda kylväska med starköl och snaps kom aldrig fram under måltiden – men se det var ändå en osedvanligt lyckad surströmmingspremiär!

Det har återigen varit en solig dag. Jan och jag blev körda till Huså av Bibi och Akki som skulle in till Järpen för att handla. Jan och jag besökte det lilla museet om den tidigare kopparbrytningen i trakten. Det var en bra och pedagogisk utställning om ingenjörskonst och de vidriga förhållandena för arbetarna. Det blev en skön promenad hem genom skogen.

Ikväll kommer Jan – Plåtis – och Lill från Dalby. Vi kommer då att börja med öl och bastu. Och det är snart nu.