Det blev en lyckad återförening med Pigges gamla vänner.

I fredags vid lunchtid lämnade Jens och Shasha Höllviken efter en solfattig, kall och blåsig vecka i Höllviken – men ändå mycket trevligt eftersom vi tack vare vädret fick en del praktiskt skött med dokumentation av Akkis silversmideri och annat. Några timmer senare när lakanen till sängen var tvättade och på plats anlände Ulf och Marie för ett par nätters övernattning med anledning av den vart femte år återkommande träffen med Pigges Vänner. På fredagskvällen när piggvaren (helt oavsiktlig ordlek som Pigge skulle ha uppskattat) skulle serveras blev det inomhus eftersom det fortfarande var för kallt och blåsigt för att äta i växthuset. Det var gott och vi hade som vanligt mycket att prata om.

På Perdagen lördagen den 1:e augusti tittade dock solen fram och värmde gott. Det började med samling vid ettiden och valfri fördrink i trädgården på Studentgården i Skanör. Nästan ”alla” var där ordföranden Hans-Henrik Lidgaard med Boel. Den kanske trognaste vännen Ing-Marie Svensson med sambon och min klasskamrat från folkskolan Eskil Sernbo. Lunchen – pyttipannan med rödbetor och stekt ägg gjorde snapsarna och ölen god rättvisa. Ragnar ”Kryddan” Persson (som efter en del turer faktiskt får använda sitt väl etablerade smeknamn Kryddan på Facebook – ingen vet vem Ragnar är) lyckades auktionera ut samma t-shirt ett par gånger. Efter varje utrop återgick t-shirten till Pigges vänner. Men proveniensen är väldokumenterad och premiekassan blev påfylld. Sven Unger höll som vanligt ett mycket välformulerat tal – delvis på vers – som väckte mycket jubel. Snapsvisorna stod som spön i backen – men spriten tog inte slut.

Vid halvfyra tiden var lunchen – liksom deltagarna – slut. Dags för bad, imaginär krocket och för Ulfs, Maries, Akkis och min del en återhämtningspaus med power-nap i Höllviken. Innan dess försökte vi hitta Anita Ekbergs grav på kyrkogården vid Skanörs medeltida kyrka.. Hennes urna bisattes vid hennes brors grav i föregående vecka. Vi hittade en grav med namnet Göran Ekberg – men den såg inte nygrävd ut?

Det var nödvändigt med vila inte bara för Anita – om än inte särskilt uppmuntrande. MFF lyckades nätt och jämt få oavgjort mot bottenlaget Åtvidaberg!

Men klockan sju blev det åter bättre när vi återvände till Studentgården och Pigge-festen. Det vackra vädret höll i sig och kvällen inleddes med ett återupptäckt spex – osedvanligt knasigt – som framfördes under stort jubel innan det var dags- att kasta sig över den utmärkta italienska buffén – inte en pastabit så långt ögat nådde – tack o lov!

Stämningen steg alltmer och det berättades den ena skrönan värre än den andra om flydda tider på Studentgården i Skanör. Det bästa sanningsvittnet var den ålderstigen Håkan Rugfelt som varit förman på Studentgården 1954. Han berättade om trotjänarinnan Emma som levde upp på somrarna när hon fick laga mat åt de glada och törstiga studenterna. På vintrarna tyckte hon det var så trist i Skanör att hon fick gå med i Kyrkans vänner och göra enstaka besök på kyrkogården i Dragör!

Revisorn i Premiefonden redogjorde summariskt för de senaste fem årens utgifter – i huvudsak stipendier till studenter vid Lunds universitet som gjort viktiga insatser för andra studenter – och inkomster. Premiefondens kapital uppgick till över en kvarts miljon. Så rimligen bör det finnas en framtid för Premiefonden även sedan den siste som känt Pigge personligen gått ur tiden. Och den tiden närmar sig. Det gäller därför för oss alla att hålla ut så att Pigges minne – och inte minst anda – lever vidare. Vi måste alla anstränga oss. Hans-Henrik kämpar på med sin Parkinson. Själv kände jag inte igen min gamle vän Bertil Wendt som åldrats dramatiskt. En del andra av vännerna var vid god vigör – liksom Ulf, Marie, Akki och jag när vi sent omsider med hjälp av buss 100 – tillsammans med förväntansfulla sommarlediga gymnasister som var på väg till nattens nöje i Malmö – vid midnatt steg av bussen i Höllviken – inte gymnasisterna – för vidare transport till Klockarestigen.

Efter en minnesvärd lördag har söndagen ägnats åt vila, eftertanke och att återställa vätskebalansen.

P.S. De bifogade bilderna visar mer på god vilja än bekantskap med att hantera mobilkamerasmiley