Till inte minst barnbarnets Fredriks förvåning klarade han teoridelen för att fåt körkort för en vecka sedan. Hans föräldrar och hans körlärare var dock rimligt övertygade om att han skulle klara även den praktiska uppkörningen. En majoritet av de som kör upp första gången brukar (numera) bli underkända. Annat var det förr i tiden?

För mer än ett halvt sekel sedan fick jag ofta ”körkort”. Det innebar att man inte blivit flyttad till nästa klass utan behövde tillbringa en del av sommarlovet att läsa upp det ämne man ägnat ett mer förstrött intresse under terminstid. Man hade kört – betyget blev därmed ett ”körkort”. Det var inte kul att tillbringa en del av sommarlovet med fransk grammatik och franska glosor. Och inte gjorde det mycket för att stimulera mitt intresse för det franska språket heller.

Hur som helst gratulerar vi idag Fredrik till sitt körkort. Nu får han tid över att ägna sig åt sin hemuppgift i svenska och biologi ”Sex och samlevnad” som ska redovisas i nästa vecka. Förhoppningsvis blir det inte bara ”franska kort”?