Ohlão 22 november

I eftermiddag är det den första lite kulna och ”småkyliga” dagen. Shortsen jag hade på mig när vi åt lunch på balkongen har bytts mot jeans och en tröja har åkt på.

I tisdags gjorde vi en ”utfärd” med den lokala bussen till centralorten Faro. Faro är en gammal stad med anor från morisk tid. Det ser man dock inget av i stadsbilden. Den gamla staden innanför de medeltida murarna har inte mycket mer än det gamla gatunätet kvar. Många hus är ruckel från sent 1800- eller tidigt 1900-tal. Ingen tycks ha varit riktigt intresserad av att bevara den äldre bebyggelsen. Mycket trist. Faro är annars lite mer turistiskt än Olhão. Vid ett av de många torgen hittade vi en restaurang som för ”Dagens lunch” – en god grönsakssoppa, fem grillade makrillar, en fruktdessert, kaffe och ett glas billigt vin – kostade 90 spänn. Akki valde grillspett med räckor. Tillsammans med notan blev vi bjudna på ett utmärkt portvin!

Intill krogen låg en mycket välsorterad vin och spritbutik. De hade ett hyggligt utbud av maltwhisky men deras specialitet var ett enormt urval av portviner. Den äldsta flaskan jag noterade var från 1928 och kostade runt 6000 spänn. Det blev inget impulsköp – av just den flaskan. Efter en del om och men fick jag nådigt tillstånd att ta en bild – det var fotograferingsförbud i butiken – av en flaska från det enda destilleri från Islay som Kent och jag inte hann med under vårt besök.

Som sig bör har läsandet tagit fart. Dostojevskijs Brott och straff är nu avklarad för andra gången. Första gången – för mer än 50 år sedan – orkade jag nog bara med två tredjedelar och begrep mindre än en tredjedel. Men man skulle ha läst den för att vara ”inne” i vissa kretsar. Bitvis är den fortfarande tung att läsa; det myllrar av ryska namn som dessutom skiftar på en och samma individ och vissa kortare partier känns ovidkommande. Annars är det en påfallande modern kriminalhistoria skildrad ur huvudsakligen brottslingens perspektiv. Med tanke på att boken publicerades förta gången 1866 efter Dostojevskijs fångenskap i Sibirien och positivt referera till Darwins utvecklingsteori som presenterad i England 1859 är det svårt att inte bli imponerad. Det fanns inte Goggle, inte telefon, knappt tåg – men ändå spreds idéer över världen. Den diskuterar också problemet med miljöns inverkan på individen och samhällsanalysen har referenser till de tidiga socialisterna. Vad lite man visste när man knappt var 20 år.Läst ut Brott och straff. En magnifik roman och med tanke på att den är skriven 1866 påfallande modern i sin samhällsanalys med klasskillnader, miljöns påverkan och jag är imponerad av hyr Dostojevskij positivt refererar till Darwins utvecklingsteori som kom från trycket på 1859! I grunden är det ett antal moralfilosofiska texter om etiska dilemmana; vad är ett brott, vilket straff är det värsta det egna samvetet eller det fysiska straffet. En gång i min ungdom – förmodligen när jag gick i gymnasiet läste jag. Det skulle man göra om man skulle vara ”inne”. Men förmodligen orkade jag inte genom den. Åtminstone den sista tredjedelen var en helt ny bekantskap.

Först går jag en längre promenad och sedan träffas Akki och jag på fiskmarknaden för dagens inköp. Saluhallen för grönsaker, frukt och kött ligger intill i en identisk byggnad. I går köpte vi svärdfisk på fiskmarknaden. Akki tillagade den med sedvanlig omsorg och vi kunde njuta av den och den ljumma kvällen på balkongen.

Idag har det blivit mer läst – men mer om detta en annan gång. Nu ska vi laga mat.