Olhão 2014-11-17

Vi har nu varit i här i några dagar och börjat bekanta oss med det behagliga samhället – en stor fiske- och turistby eller nästan en liten stad. Samhället domineras byggnadsmässigt av hotellet som vårt byggnadskomplex är ett annex till. Hotellet med annexet har inte många år på nacken ett par tre max fem år. Hotellet är något högre än vårt fyra våningshus. Fyra identiska huskroppar ligger i rät vinkel mot huvudinfarten, strandpromenaden och fritidsbåtshamnen. Vi är oklara över om alla fyra huskropparna är anknutna till hotellet. Alla lägenheter har rymliga balkonger. På husgavlarna är lägenheterna sannolikt större än vår rejäla tvårummare som dessutom innehåller två toaletter, varav ett badrum med badkar och bidé. Köket är välutrustat med gasspis och en elplatta, kyl och frys samt diskmaskin. På taket till varje uppgång finns en inte alltför stor pool med solstolar. Det är åtta lägenheter som delar på den poolen. De två gånger Akki och jag varit där har vi haft den för oss själva. Men det är inte högsäsong precis!

På morgonen vid 6-snåret när solen går upp och skiner in genom sovrumsfönster njuter vi av utsikten.

Temperaturen har hitintills hållit sig runt 20 grader eller strax under. Morgonpromenaderna tas i shorts, kortärmad skjorta eller t-shirt. Ett par dagar har det varit lite molnigt utan att bli kallt. Till min förvåning – vi är trots allt vid atlantkusten – är vinden inte påträngande. Det är ofta kav lugnt på morgonen och på kvällen när jag i godan ro njuter min cigarill efter maten på balkongen.

Igår söndag tillagade Akki lammet som vi inhandlat dagen innan i saluhallen. Det blev utmärkt. Till efterrätt blev det hallon inköpta på samma ställe. Till det drack vi ett bra vin från Dao.

Idag har vi letat rätt på busshållplatsen varifrån vi i morgon ska ta bussen till Faro. Själv har jag som kutymen kräver när jag är utomlands varit hos barberaren. En skicklig frisör av den gammeldags skolan som gjorde ”finklippningen” med rakhyvel. En lyx som numera är en ovanlig färdighet bland barberare. Priset ca 65 kronor – ett klipp!