Sommarvädret fortsätter. Olas sommarfest är avklarad och planeringen för kommande begivenheter fortsätter. Äntligen blir det lite pauser för läsande och inte minst lyssnande på live-jazz. I torsdagskväll var det dags för Amiralens gamla storband i Pildammsparken och utdelningen av Harry Arnold-stipendiet. Mycket välförtjänt gick det till Niklas Fredin trumpetankaret i MNBB – och inte minst för hans scatsång som han visade prov på. Ungdomsstipendiet gick till en 16-årig tös med efternamnet Carling!

I fredags var det dags att bege sig till Ystads jazzfestival. Vi har inte besökt den tidigare. Den har vuxit rejält under Jan Lundgrens vingar och internationella kontakter. I år var det nödvändigt eftersom Diane Schuur f.f.g. besökte Sverige. Jag minns fortfarande med värme och glädje en oförglömlig varm sommarkväll i början av 1990-talet när jag hörde henne tillsammans med klanen Larsson i Columbus, Ohio. Jag föll pladask och dagen efter inhandlades ett par CD. Dessa har jag ofta lyssnat på och längtat efter att höra henne live. Akki och jag blev inte besvikna. Det blir förmodligen årets musikaliska höjdpunkt – även om det återstår en hel del jazz att lyssna på. Först ut är Swingtältet på Malmöfestivalen.

Dessa höjdpunkter kommer att behövas – särskilt nu. Inom ett par veckor har jag drabbats av två sorgliga besked. Först meddelandet om att Lennart Lundquist avlidit och idag att Bo Hagström avlidit – båda i hjärtinfarkt. Två mycket uppskattade kollegor från institutionen. Leden har börjat glesas ut.