Mårten firades på sedvanligt sätt tillsammans med barn och respektive, barnbarn samt svartsoppa till fullvuxna män – och pumpasoppa till övriga – gås med äppelmos, katrinplommon, brysselkål, närproducerad svart vinbärsgelé, rödkål och inte minst en utsökt sås. Till detta dracks flera goda röda viner. Carinas/Farmor Karins äppelkaka med vaniljsås avslutade högtidsstunden tillsammans med portvin. Det blev något över av vaniljsåsen och halva äppelkakan samt en del på skrovet av gåsen. Förklaringen är enkel – det var inte fel på maten, långt därifrån – Fredrik var tyvärr frånvarande på tvingande klimatmöte i Warszawa. Det senare medförde att tjejerna vann Pictunary. Även om det är ett djävla slit för Akki med tillagningen av gåsen älskar vi denna högtid.

Jens, Shasha, Ola, Carina lämnade oss på söndagen ensamma med skrovet, potatisen och brysselkålen som vi stekte, gelén, rödkålen och äppelkakan. Tillsammans med ett gott rödvin blev det en bra avslutning på Mårtenshelgen

Ett par dagar senare var kylskåpet tömt och det var dags att bege sig till Marrakech; sol och värme och andra kulinariska upplevelser. Tyvärr var det uppstigning klockan fyra (4) på morgonen för att komma med flyget 8.30 från Kastrup. (Buss 300 till Hyllie och Öresundstågen är trots allt en välsignelse!)

Marrakech låter exotiskt – och det är det också. Det var behaglig sommarvärme. Vi solade varje förmiddag efter en hygglig bufféfrukost och kopplade av från avslutat trädgårdsarbete – möjligen återstår ytterligare en klippning av gräsmattan -, gåsmiddag och andra förpliktelser . Eftermiddagarna ägnades åt utforskande av kulturbyggnader, gränder och marknader.

Det var gott om krukor och ormar

De beryktade” barfota tandläkarna” lyste med sin frånvaro. Det är ju möjligt att Marockos motsvarighet till Socialstyrelsen förbjudit offentlig utdragning av tänder på offentlig plats? Men nog behövde många av de mycket fattiga marockanerna få sina tänder lagade. Dock är det mycket prisvärt att bli klippt med sax och kniv men helt utan maskin – motsvarande 35 SEK inklusive en femma i dricks.

Kvällarna ägnades åt kulinariska utsvävningar. En av kvällarna åt vi på Nattmarknaden. Malmö festivalen kan slänga sig i väggen. Det låg en tät grillkolsdimma över torget där de mest exotiska rätterna som vi upptäckte var rökt fårskalle. Men eftersom jag är det själv avstod vi.

Eftersom Marocko är en gammal fransk koloni fanns även det franska köket representerat. Dessa frekventerade vi mer än en gång bl.a. en dag när vi gjorde en utflykt med lokal buss till Atlantkusten och fiskehamnen/staden Essaouira som har en härlig strand men kallt vatten som inte inbjuder till bad.

Fiskehamnen var mycket imponerande

Dessa avstod vi dock från att äta!

Eftersom Akki – i motsats till mig – fick tvärstopp i magen, ägnade jag en del tid åt att lokalisera apotek och på min franska som är lika bristfällig som marockanernas engelska försöka förklara vår nöd. Med hjälp av goggle fick vi till slut lämplig medicin och kunde fortsätta att äta och dricka gott i de ljumma kvällarna.

Vi åkte hem med många par skor, en ny väska till Akki och en ny skräddarsydd skinnkavaj till mig.

Nu återstår att överleva julen.