Vi börjar nu komma in i en behaglig rytm. Vi vaknar första gången strax innan soluppgången vid sextiden. Tupparna sätter då igång med sitt galande. Eftersom det fortfarande är mörkt ute är det lätt att ignorera oljudet och somna om. En halvtimme senare börjar män skrika och slå med piskor. Vi har nu vant oss även vid detta och kan lugnt ligga kvar och sova ut. Första morgonen var vi något konfunderade innan vi förstod bakgrunden till skriken och de vinande piskrappen. Vårt guest-house ligger intill ett risfält. Risfältet är snart moget för skörd, vilket är mycket inbjudande för småfåglar som älskar de snart mogna riskornen. En vakt – ibland ett par – har till uppgift att skrämma iväg fåglarna så att skörden inte ska bli uppäten. Förhoppningsvis är skörden nära förestående så att vi får uppleva den in på knutarna – och ett mindre skrämmande uppvaknande.

Frukosten består av en vällagad omelett, en grillad tomat, en liten portion stekt svamp, fyra rostade baguetteskivor och en kopp balinesiskt kaffe som vi kompletterar med ytterligare en kopp nescafé. Vi är sedan beredda att ta itu med dagens promenad eller åktur till badet. I morse gjorde vi dock dessbättre ett undantag. Vi stannade ett par timmar vid den lilla poolen. När det var dags för oss att promenera till stranden började det att hällregna, vilket fortsatt av och till under hela dagen! Det kan var skönt med en ”mellandag” – så länge det inte är tal om ”mellandagsrea” ? I synnerhet som gårdagen – julafton – ägnades åt snorkling.

En dryg halvtimmes bilfärd västerut ligger Permutaran en gammal fiskeby som nu i huvudsak har en del hotell och guest-houses i direkt anslutning till stranden. Tio meter ut i vattnet finns bra korallrev och en hel del spännande fiskar. Det blev två rejäla snorklingspass. Jag var skrynklig på fingrarna eftersom jag varit i så länge! Det är som vanligt den bästa julklapp jag kan få. Akki trivdes också som fisken i vattnet.

En intressant sak med korallrevet är att det framgångsrikt restaureras. Ett projekt värt allt stöd, uppmuntran och uppmärksamhet. http://www.globalcoral.org/pemuteran_coral_reef_restoration.htm

Därefter ett snabbt besök på ett projekt för äggkläckning och uppfödning av sköldpaddor som också behöver stöd innan det var dags för Akki och mig att få hinduisk välsignelse. Ner på marken med korslagda ben, tre stänk vatten i handen och slutligen risgryn att fästa i pannan.

Dessutom berättade vår chaufför att hinduer vid varje fullmåne precis innan soluppgången skulle simma i havet för att rena kroppen och själen. Detta är en möjlig förklaring till att hinduismen aldrig fått riktigt fotfäste i Sverige?

Vi gjorde dessutom ett intressant och inte kostsamt besök på en pärlodling. Men det fick räcka med risgryn.