2012-12-22 Lovina, Norra Bali

I går morse började dagen med sedvanlig rejäl frukost i hotellets trädgård i Jimbaran. Därefter till stranden för ett sista bad innan det var dags att checka ut och äntra den väntande taxin som skulle köra oss tvärs över Bali till norra sidan. På vägen gjorde vi besök på en kaffeplantage och köpte exklusivt Bali-kaffe. (Grannön heter som bekant Java och Java har en rykande kopp kaffe som logga. Det är en genomtänkt logga – liksom yahoo är ett genomtänkt namn. Läs Swifts Gullivers resor.) Det mest spektakulära besöket gjorde vi dock på de terrasserade risodlingarna mitt på Bali. De finns numera på FN:s världsarvslista.

På kvällen kom vi fram till vårt guest-house. Charmigt och med dusch och toa under guds fria himmel – eller vilken hinduisk gud som har ansvar för renligheten.

Efter ett par timmar på stranden – med i huvudsak svart sand – var det dags att försöka orientera oss i Lovina och Anturan. Vi var båda överens om åt vilket håll den lokala bussen skulle gå – och vi hade båda fel! Efter en stärkande promenad och en buss åt rätt håll kom vi dock till den planerade restaurangen. Åter på vårt guest-house är vi mätta, nöjda och trötta.

Ingen julstress här inte!

Eftersom vi inte precis flyter in i mängden frågar många inte oväntat var vi kommer ifrån. När vi svarar Sverige, har ett par skinit upp och replikerat Zlatan! Ett varumärke snart lika starkt som jultomten?