Äntligen har sommaren anlänt och jag har återkommit till bloggen. Förmodligen är sommaren mer efterlängtad? Det gick inte så bra för Sverige i herrarnas fotbolls-EM och MFF har visserligen spelat ganska stabilt på hemmaplan med kassaskåpssäkra segrar över HIF och AIK. Första halvlek mot AIK var påfallande bra.

Vi har haft Kent på besök, jag har lyckats ”nalla” pengar ur Sv. Kyrkans Flyktingkollekt så att Nasirs mamma och syskon kan ansöka om familjeåterförening på Sv. Ambassaden i Islamabad, jag har haft några stödjande samtal med min tidigare kollega och doktoranden Sofie , vi firade 1:a maj 1:a maj en kanonfindag i Nykulla hos Jan och Eva, det har varit ett par besök på Mattssons för att lyssna på MNBB, vi har haft sammankomst med ”Nisses småpågar” hos Bjurulfs i Segelstorp och Hovs Hallar (också ett par fantastiska vårdagar), Ewa bodde hos en vecka då det i huvudsak regnade och var kallt, det har bara blivit ett besök på Glassfabriken med Johanna, en utmärkt uppvisning av Malmöflickorna med Johanna, en disputation med ytterligare en avhandling som har Malmö som empiri, läkarna har konstaterat min brist på ohälsa (!?), vi firade Islands nationaldag i Dalby hos Smidebergs några dagar för tidigt, ett sammanträde med vägföreningen som mest handlade om farthindersdemokrati, hjälpt Loff att lägga plattor, firat bröllopsdag tillsammans med Loff och EvaLis i Höllviken, haft Johanna och hennes kompis Hanna på friidrottsskola i Höllviken, tillsammans med Jens och Shasha besökt Johannas fotbollscup i näst intill hällregn i Hällevik men Fredriks konfirmation dessbättre i strålande sol, funderat tillsammans med Jens och Shasha (och Loff) om deras husplaner, och haft Ingrid och Anders på piggvar medan Jens och Shasha fortfarande var kvar. Dessemellan har en del tid tillbringats plockande vinbär som Akki saftat och gjort gelé av, en del tid med att rensa ogräs på gångstigarna, klippa gräsmattan, hugga en del ved som efter torkning sorteras in i vedboden. Vädret har många dagar varit så blåsigt att bara ena vägen på morgonpromenaden gått längs stranden. Vägen hem har alltför ofta gått i ”skogen”. Tills idag har de badande vid stranden varit få. Vi har bytt två toastolar och ersatt två nedramlade takpannor.

Några böcker och tidskrifter har dock blivit lästa. Ur litterär synpunkt vill jag först nämna svensk-australiensiskan Anna Solding ”The Hum of Concrete” som har Malmö (och Kulladal) som fond för ungdoms-, generations- och etniska konflikter och växande i slutet av 1990- och början av 2000-talet. Den läsningen fick mig till att läsa om Bo Widerbergs – filmregissörens – motsvarande roman ”Den gröna draken” som utspelar sig i ett annat Malmö på 1960-talet. Den romanens samhällskritik håller påfallande väl fortfarande. Jag har också – på Jens inrådan – läst om de giriga turerna runt HQ-banken och Patrik Sjöbergs ”memoarer” där girigheten inom (fri-)idrotten blottläggs. (Bo Widerberg var tyvärr inte helt fel på det på 1960-talet.) Anna Solding har förmodligen en alltför optimistisk samhällsanalys – om än en mycket välgjord och läsvärd roman.

De senaste månadernas mest frustrerande – och förmodligen helt bortkastade – arbete har varit kontakterna med UD och svenska ambassaden i Islamabad och dess byråkratiskt inkompetenta handläggare av migrationsärenden. Om det är de inte sällan felaktiga beskeden, ovilligheten att besvara epost utan att hota med Förvaltningslagen är onekligen allvarligare än en del stavfel och grammatiska oklarheter. Med tanke på det urval som av begåvade personer som UD har att välja bland är det mycket illavarslande för den framtida kompetensen inom UD. I sinom tid kommer några väl utvalda riksdagsledamöter att få ta del av min korrespondens med utrikesförvaltningen. Tyvärr kommer det inte att rucka på Carl Bildts attityd.

Jag mår utmärkt och ser – trots korruptionen inom idrotten – framemot OS.