Byarna vid kusterna ett par mil norr och söder om Induruwa drabbades hårt av tsunamin 2004 – över tio tusen omkom. En del hus längs kustvägen är fortfarande helt övergivna. Många är nybyggda. I ett tåg som passerade när tsunamin slog till omkom 1200 passagerare när vågen tog hela tåget med vagnar och allt liksom stora delar av banvallen. En ny banvall och nya järnvägsspår håller nu på att anläggas.

Korallreven runt Sri Lanka lär ha klarat sig förvånansvärt bra efter tsunamin – men de är dåligt skyddade från lokalbefolkningen, turister, snorklare och dykare. Det korallrev Akki och jag besökte för någon dag sedan håller på att dö. Det ligger ett tjugotal meter från stranden och är mycket lätt tillgängligt. Visst finns det en hel del olika sorters fiskar kvar i alla möjliga färger, former och storlekar – men inga stora stim! Det är sorgligt.

Efter ett par nätter med rejält med regn och åska är det nu ett stabilt soligt väder. Vi äter mycket fisk och skaldjur som kockarna på de olika restaurangerna är bra på att tillreda. Det går också att få viner från Chile och Australien – så det går ingen nöd på oss.