Melbourne 22 januari

Sandaler utslitna, två par shorts utslitna, tandborstarna utslitna, t-shirts och kortärmade skjortor uttvättade, baddräkt och badbyxor ursaltade och solblekta så det är nog dags att packa ihop och påbörja hemresan till den kalla nord.

Dagen började med inhandlande av maten till den sista måltiden; ostron, scallops, lammfile, perfekta avokado och mango. Det blev en utmärkt avslutning på en dag vid två stränder först St Kilda Beach och därefter på senefetermiddagen Port Beach. Ingen av stränderna kan dock mäta sig med stränderna i Sydney. Det blev ett sista bad i det salta och behagligt varma Stilla havet/Tasmaniska sjön. Det enda tiden här i Australien tyvärr inte räckt för är ett besök på Tasmanien. Vi såg dock idag färjan som skulle ha kunnat ta oss dit. Det var skymten av Tasmanien.

Men det har varit en bra resa utan egentliga missöden. Vi har visserligen haft mer regn än vi förväntat, men många i Queensland och New South Wales har blivit mycket hårt drabbade. Vi har undkommit konsekvenserna men dagligen blivit påminda av nyhetssändningarna i tv. Försäkringsbolagens kallsinnighet mot många av sina kunder kan möjligen förklara varför upptill 25% av de drabbade husägarna helt saknar försäkring.

Vi har upplevt Australien som dyrt – med undantag av färskt kött och fisk samt bensin och kollektivtrafik. Australiensarna är generellt mycket öppna, hjälpsamma och trevliga att ha att göra med men hysteriskt intresserade av kricket. Det är ganska frustrerande när man inte förstår ett smack av reglerna eller när man ser resultaten inte ens är förmögen att avgöra vilket lag som vann. Australien är ett stort land; en kontinent som är något mindre än Europa men bara drygt 20 miljoner invånare. Och ändå har man numera en mycket restriktiv invandringspolitik?

Ett par dagar i Bangkok och sedan vidare till London och Kastrup. På onsdag eftermiddag bör vi vara hemma i Malmö utmattade efter för mycket flygande och jetlag. På torsdag – senast över veckoslutet – börjar säkert planerande av nästa resa.

Bangkok 24 januari

Efter drygt 1 ½ + 9 timmars flygning från Melbourne till Sydney och sen vidare till Bangkok landade vi vid 10-tiden på kvällen. Med taxi till hotellet drygt 30 minuter i full fart var vi framme vid hotellet vid 11-tiden rejält trötta trots lite slummer på flyget. Kroppen och huvudet tyckte det var tre-fyra på natten!

Efter en stadig frukost blev det ”lufttåg” till en shoppingmall för en del ”nödvändiga” inköp. Det är tröttande i den över 30-gradiga värmen och den smutsiga och bullriga trafiken. Det var skönt med ett dopp i hotellets pool på taket när vi kom hem. I kväll blir det ”night-market”. I morgon blir en lång dag. Flyget till London går vid midnatt.

Bankok 25 januari

Efter en stadig frukost packade vi för sista gången och gick upp till poolen innan det var dags att checka ut från hotellet. Sista tv-inslaget på BBC International var en längre intervju med Jimmy Åkesson. Det var den vanliga smörjan som fick onödig internationell uppmärksamhet. En egendomlig avslutning på en mycket bra resa,