18 januari Melbourne

Sista dagen i Sydney hade vi gott om tid på stranden i Bondi eftersom bussen till Melbourne inte avgick förrän klockan 20. Solen sken, det var varmt och skönt och vågorna var än mäktigare än tidigare. Vi njöt i fulla drag på stranden som var smockad med folk – förmodligen mest turister – och avslutade med var sin rejäl glass. Bussarna tillbaka till Sydney var knökande fulla och vi avvaktade ett par bussar så att vi säkert skulle få sittplatser på den dryga halvtimmesfärden till Sydney mitt i rusningstrafiken.

Efter ett par timmars väntan, en timme tillbringades på en thairestraurang med god mat, var det dags att stiga på bussen mot Melbourne Efter lite förhandlande fick Akki och jag sitta bredvid varandra. (Jag vet inte om Akki hotade med mitt snarkande men det löste sig – så Akki fick understundom peta på mig.) Detta var den sista långa bussresan på väg mot slutmålet i Australien. Efter vinet på thaistället och en del bokläsandet på bussen blev det en del sovande på bussen. Vid sextiden på morgonen 20 mil från Melbourne gick solen upp över ett återigen platt landskap men denna gång med bergskammar i bakgrunden. När vi passerat bergskammarna och skymtade Melbourne blev det molnigt.

Strax efter åtta på morgonen var det äntligen dags att stiga av bussen i ett mulet och småkyligt – 20 grader varmt – Melbourne. Efter en svindyr macka och kopp kaffe tog vi vårt pick och pack och travade i uppförsbacke iväg till vårt hotell. Det var inte svårt att hitta – men rummet var givetvis ännu inte klart. Därför tog vi en tur med gratisspårvagnen runt Melbourne förbi bl.a. det pompöst fula delstatsparlamentet, Rod Laver Stadium där Australian Open just börjat, till den färgglada byggarbetsplatsen Docklands och tillbaka till hotellet och rummet som nu var färdigt. Vi satsade denna gång på en apartment – en studio med med spis, vask, disk- och tvättmaskin utöver det sedvanliga. Vi inbillade oss att vi har ”kompakt living” i Höllviken men det går uppenbarligen att leva på uppenbarligen ännu mindre utrymme. Huset på 24 våningar i CBD (central business district) är nybyggt, troligen ägs det av iranier och utgör ett concept som bygger på att man blandar såväl privat ägda apartments med långuthyrare som jobbar eller studerar i Melbourne med turister som önskar apartments för några dagar eller veckor. Ingen dum idé vi rekommenderar det varmt. Känns otroligt att man åker hem efter 10 veckor med resväskan full med nytvättade och nystrukna kläder. Tvättmaskinen är en sådan där teknisk variant som både tvättar och torkar i samma maskin.

Efter ett par timmar vila gav vi oss ut först på den traditionella Victorian Market där vi köpte vår middag och vårt vin. Sedan blev det ett besök på det vackra biblioteket för att utnyttja deras trådlösa nätverk innan vi slutade med en vända i Chinatown som inte var särdeles imponerande. Imorgon ska vi undersöka möjligheterna att få biljetter till någon svenskmatch i Australian Open Vi kan ju inte se Sverige – Danmark handbollsmatchen live men vi kan kanske ersätta den med något annat….

19 januari Melbourne

Morgonen började med att fem stora varmballonger passerade en bit från vårt fönster när vi vaknade vid sjutiden. Det var klart väder men med höga moln som solen inte trängde riktigt igenom. Det betydde att vi började med ett besök på Victoria Market för att inhandla lite mat til kvällen – men marknaden är stängd på onsdagar. Det blev en vända in till City för att undersöka möjligheterna att skaffa biljetter till Australian Open. Biljettsystemet var något konfunderande och köerna långa. Hur som helst blir det några tennismatcher på fredaf – vem vi kommer att få se är dock oklart.

En obligatorisk rundtur i buss för att bestämma vad vi ska besöka de kommande dagarna hann vi med innan det var dags för en lätt lunch på en klassisk gammal pub – den äldsta i stan. Efter lunch var det dags att kolla av några av de äldre och klassiska byggnaderna i centrala Melbourne. Det blev den gamla arkaden som hade kvar en del av sin charm – även om vi möttes av Kosta/Boda- och George Jensenbutiker. Ett bankpalats i gotisk stil var också hyggligt bevarat liksom en nyklassistisk. I en art-deco byggnad återstod bara enstaka detaljer, det mesta doldes av inbyggda tak och avgränsande väggar. Trist. Men solen kom tillbaka, vi var trötta i fötterna och det var skönt att komma ”hem” och laga till hajfiskfileerna med räkor och färsk sparris.

Jag har tagit hand om tvätten och Akki har gett sig iväg på ”nattmarknad”. Vi gör alla våra prioriteringar. Men när jag kom tillbaks och berättade om marknaden så var Peter inte den utan att han kunde ta en ”nattpromenad”!

På TV´n tar vi del av de oändliga bilderna av översvämningarnas konsekvenser. Helt ofattbara. Nu börjar striderna med försäkringsbolagen. 25% av de drabbade är inte försäkrade, de som haft översvämningar en gång tidigare har drabbats av reflooding och är inte berättigade till nya ersättningar. Det finns också de som försökt att bli försäkrade men då deras område bedömts som ”översvämningsriskiga” har de inte fått teckna några försäkringar. Men tillstånd från de lokala myndigheterna har man fått och nu står striderna inte bara mellan enskilda individer och försäkringsbolagen utan också mellan local authorities och försäkringsbolagen. Detta får vi väl inte höra så mycket om framöver hemma i Sverige. Tyvärr har en ny regnperiod börjat i Rockhampton och vi tänker så på vår österikare Paul som vi bodde hos där. Han hade så stora förhoppningar på en bra turistperiod framöver för sitt nya hotell, tyvärr blev det mycket annorlunda för honom och tusen och åter tusen andra turistberoende personer.

Det är imponerande vilken optimism som det trots allt finns hos drabbade människor här i Australien. Man vägrar se sig som offer utan många har konstruktiva idéer om hur man skall bygga upp sina områden igen med de lokala myndigheternas hjälp. Idag på morgonen såg vi på lokala politiker anordnade en grillkväll för drabbade i en kommun, nu när man kunde se att allting skulle vända. Inget fel på humöret där inte. Frivilligarbetarna anmäler sig i mängder och i tex livsmedelsbutikerna uppmanas man till att avrunda uppåt så att beloppet kan gå till drabbade av flodvågen. Premiärministerna har också gått ut offentligt och bett om ekonomiska bidrag av såväl enskilda som företag. Nästa otänkbart hemma.

Melbourne 20 januari

I morse sken solen från en klarblå himmel. Efter frukost handla vi kvällsmiddagen på Queen Victoria Market – fisk till ikväll och lamm till i morgonkväll- för att sedan ta spårvagnen ner till Docklands där vi tillbringade ett par timmar i en mycket spännande miljö. Docklands är fortfarande delvis en byggarbetsplats men stora delar är helt klara. Det är återigen mycket boutiquer men inte riktigt lika tätt som i Sydney. Kaféerna och matställena ligger också tätt. Melbourneborna (och turisterna) måste dricka mycket kaffe och äta många bakelser. Byggnaderna – kontorshusen och bostäderna – låg mindre tätt än i Sydney. De var också mer varierade i sin utformning, en del med extrem plastig färgsättning. Det är kul och spännande idag, men risken är stor att det kommer att verka mycket omodernt om 10-15 år. Sedan kommer det att dröja ett halvsekel innan det blir nostalgiskt vackert igen?

Vi tog oss sedan till galleriområdet där det blev en lätt lunch på National Gallery of Victoria. Akki fortsatte sedan till Royal Botanical Garden för att botanisera där och jag tog en rejäl rundtur på NGA som var ljust och luftigt och innehöll en del bra saker; Magritte, Pizzaro, några australiensiska surrealister, en bra kinesisk avdelning och en avdelning med ”konsthantverk” med bl.a. Georg Jensen och Hald representerade.

Melbourne är på det hela taget en mer behaglig storstad än Sydney, mer avslappat, mindre hysteriskt, mer omväxlande med fler äldre miljöer bevarade.

Melbourne 21 januari.

Dagen har i huvudsak tillbringats på spektaklet Australian Open. Utöver bra tennis är det en rejäl kommers runt de nästan fullpackade arenorna trots att det ännu bara är sextondels- och åttondelsfinaler som spelas. Det är fullt med folk över allt och det är god stämning. En match avbröts pga. Skada men en bras match mellan Roderick och Haase som Roderick vann med 3-1. Men Hasse spelar trevligare tennis. Roderick är i huvudsak en servemaskin. En damsingel höll på att inte komma igång – eftersom bollen överhuvudtaget inte studsade på ett ställe på banan. Efter ett bra tag fick de ordning på planen och matchen kom igång. Vi satt i skuggan och hade det mycket behagligt – de som hade platser i solen led förmodligen rejält, liksom spelarna på planen.

Nu har vi bara två dagar kvar i Melbourne och Australien innan det bär iväg hem via ett par dagars uppehåll i Bangkok.