4 januari 2011 Port Macquiare

Akki vaknade med ont i halsen och en ”lätt temp”. Det var också mulet ute. Efter lite kaffe och ”acetylsalisylsyra” kände Akki sig bättre. Det var fortfarande mulet. Ett besök på biblioteket som öppnade 9.30 efter flera stängda ”public holidays” medförde att vi kunde boka vår färd vidare till Newcastle och vindistriktet Hunter.

Vi fortsatte sedan in ner mot – Port Macquarie är också mycket backigt – den kooperativa fiskhandeln. Det blev ett dussin ostron och en flaska vin. Sedan promenad tillbaka och lite vila. Återigen har det varit dags för att mata en tvättmaskin. Vi behövde också använda torktrumlaren eftersom vädret inte är helt pålitligt. Nu kan vi besöka vindistriktet rena och fina.

Även om solen inte skiner över oss dagligen är vi lyckligt lottade som hann söderut innan Rockhampton och vägarna söderut blev helt avskurna på grund av alla översvämningar. Nordöstra Australien är mycket hårt drabbat och det ständigt återkommande temat i tv-nyheterna.

6 januari Cessnock, Hunter Valley

Igår var det återigen en tidig morgon för att komma med bussen söderut till Newcastle. Bussresan den här gången varade bara 4 ½ timme och vi vara framme i Newastle strax efter klockan 10. Eftersom vi hade bestämt att vi ska besöka Hunter Valley och dess vingårdar och inte enkelt hittat ett prisvärt boende i Newcastle har vi hyrt en bil. Efter knappt en timmes körning kom vi till Cessnock ett litet samhälle med 22000 invånare. Cessnock ligger i södra delen av Hunter Valley och vi har där hittat ett hyggligt motell.

Vingårdarna ligger tätt. Lindemans har givetvis fått ett besök. Men som vanligt är det de mindre som är trevligast och har minst lika bra viner. En viss missräkning var Thomas Vinary som tydligen räknas bland de 100 bästa i världen. Vi har provat flera utmärkta shirazviner och även köpt – som färdkost. Några av vingårdarna har återförsäljare i Danmark och Sverige. Landskapet är böljande och mycket grönt.

Vi kommer att stanna här i området till söndag morgon – den 9 januari – då vi kör till Newcastle för att lämna bilen och övernatta där inför avfärden till Sydney på måndag.

Något har vi blivit påminda om sossarnas ledarproblem i Sverige. Labour – här i Australien – förlorade till de konservativa (och de gröna) i valet för någon månad sedan. Och i dagarna ska det vara en förtroendeomröstning i Labour om ordförandeskapet. Ledarproblemen inom SAP toppar inte precis nyheterna i Australien. Lite nyfikna är vi hur snacket går hemma i Sverige för översvämningarna i Australien kan väl inte uppta all nyhetstid hemma?

Australiendagarna har börjat hitta sin rutin. Vi äter oftast egen inhandlad och tillagad frukost. Det stora problemet är att hitta bra bröd bland alla mjuka skräplimpor. Ost, annat pålägg, mjölkprodukter och juicer håller bra kvalitet. Därefter blir det ofta ett besök på biblioteket för att boka transport, övernattning, kolla epost, göra något inlägg på hemsidan och ibland något på sr.sr eller sydsvenskan.se. Beroende på väder eller var vi befinner oss är det sedan stranden, vinprovning eller någon sight-seeing. Lunch äter vi ibland som pick-nick och ibland på krogen, som idag t ex då det till avkoppling mellan vinprovningarna blev en utmärkt ankleverpaté. Vi drack vatten till den eftersom det skulle bli mer vinprovning efter lunch. Har det varit pick-nick till lunch blir det normalt krogen på kvällen, som igår kväll då vi råkade på en osedvanligt dåligt kinesiskt kök.

Kvällarna tillbringas ofta på rummet tillsammans med en bok eller dåliga tvprogram. Det har blivit några dåliga böcker lästa och tvprogrammen är osedvanligt trista och enahanda. Så det blir mycket tid över till att dokumentera på bloggen. När jag skrivit färdigt är jag också trött och uttråkad men kan krypa till kojs tillfreds med min flitighet.

P.S Vi håller tummarna för Husie i finalen!