Vi lämnade Magnetic Island i på lördagsförmiddagen med färjan till Townsville. Eftersom bussen inte skulle gå förrän vid 7-tiden på kvällen hade vi gott om tid att spendera. Vi tillbringade flera timmar på – eller kanske snarare i eftersom vi gick i ”tunnlar” med glasväggar – det jättelika akvariet. Akvariet är uppbyggt runt en mycket stor korall och det finns mycket fisk att titta på och som lever tillsammans – alltifrån några olika hajarter, sköldpaddor och ner till färgrik småfisk. Akvariet är ett slutet system som simulerar vågor och tidvatten. Vattnet till akvariet kommer från havet och renas via sand i stora vattentankar. Fiskarna matas inte av människan. Det var en upplevelse att kunna studera fiskarna på så nära håll.

Därefter blev det en promenad i marinan och några små fiskrätter innan det var dags att sätta sig på Greyhoundbussen.

Vi är nu helt återställda efter drygt 11 timmar på Greyhoundbussen i natt. Vi fick mycket vilat/sovit trots att det vi ett-tiden i natt klev på ungdomar från ett populärt håll-i-gång-ställe (Arley-beach). Det verkade utfestade och föll också snart i dvala. Trots att det regnade och åskade rejält under ett par timmar av bussfärden kunde det inte nämnvärt störa vår vila. Vi blev avsläppta strax efter klockan 6 i morse i Rockhampton. Som utlovat var blev vi hämtade vid bussen för vidare transport till Emu Park. Innan avfärden dit fick vi möjlighet att handla lite juice och pålägg till frukosten och när vi kom fram till Emu Park kunde vi handla nybakat bröd vid sjutiden på söndagsmorgonen. Lite kaffe, juice och några smörgåsar gjorde att vi kunde promenera till den lokala söndagsmarknaden, som var osedvanligt ”bonnig” men med lokal charm. Det blev inhandlat en färsk annans till lunch, lite tomater och vitlök till den välmarinerade rumpsteaken som inhandlades hos den lokale slaktaren.

När vi kom tillbaka till vårt trevliga hotell var rummet klart och det var skönt att ta en dusch och sova ett par timmar. Det hann komma en skur under vilan och det klarnade aldrig riktigt upp under dagen. Det är fortfarande varmt och luftfuktigheten gör att vi inte behöver göra många knop för att transpirera ymnigt. Eftermiddagen har därför i huvudsak ägnats åt att undersöka alternativ för att ta oss vidare söderut. Enligt ryktet är det svårt att hitta övernattning i Sydney runt nyår men lättar betydligt direkt efter då alla ungdomar söker sig norrut mot Brisbane och vidare. Vädret verkar fortfarande mycket besvärligt och osäkert i julhelgen även om de värsta översvämningar åtminstone för tillfället är över. Imorgon – måndag den 20 december – får vi ta ställning till våra vidare äventyr.

Det har regnat och åskat en del i natt och fortsätter nu på måndagförmiddagen. TV´n rapporterar stora nederbörder och översvämningar på de orter som vi har framför oss. Det är alltså inte bara sol och torka i det här landet utan också mycket regn…..

20 december Emus Beach Resort

Det har åter regnat och åskat rejält i natt – men Akki sov som en stock. Eftersom vädret fortfarande är ostadigt här blev det vare sig snorkling eller bad. Detta är trots allt ett bättre alternativ än Skåne och de bilder vi sett från Nybogatan med Johanna, snögubbe och Vilda Ville i snö. Vi hoppas att Olas välgjorda ”pepparkakshus” smakar lika gott som MFF:s seger i allsvenskan – om det nu är möjligt. I går kväll pratade vi med en nybakad arkitekt från Belgien som var mycket välinformerad om Malmö, eftersom han också var fotbollsnörd.

Istället för bad och snorkling tog vi bussen in till ett köpcentrum för att kolla julkommersen. Den var ganska beskedlig. Australiensarna är bekymrade över stigande räntor, olje- och elpriser och den enligt deras (och vårt tycke) övervärderade valutan. Eftersom vi hade bestämt att handla lite fisk i hamnen köpte vi lite tillbehör. I hamnen handlade vi bläckfisk och scallop. Den färska bläckfisken – det är faktiskt första gången som vi tillagar färsk bläckfisk – med smör, färsk vitlök samt citron. Det blev helt OK men de färska kryddor från Höllviken saknas. Scallopen sparas till imorgon. Vi köpte en låda Chardonnay från en av de vinställen som vi besökte i Barossa Valley.

En bild med utsikt från våra vänners balkong:

Bilden är nu en månad gammal – men visar utsikten från balkongen på 30:e våningen hos våra kinesiska vänner. (De hade i princip samma utsikt från sitt badkar!)

Och här följer en bild från restaurangvagnen på Indian-Pacific-tåget

Om detta fungerar kommer i sinom tid fler bilder! Det fungerar tydligen inte?