Vi är fortfarande på Magnetic Island och tillbringar stora delar av dagarna på stranden och i Stilla havets vatten som är över 30 grader varmt. När vi inte varit i vattnet har vi tillbringat en stor del av tiden i skuggan läsande. ”A Town Like Alice” av den brittisk/australiensiske författaren Nevil Shute. Boken som vi båda läst har sina främsta kvaliteter – för oss – i att den skildrar ett outbackland i Australien. Det hårda liv som levdes i de områden som vi rest igenom och flugit över är inte svårt att föreställa sig. Att första halvan av boken tilldrar sig i Malaysia under 2:a världskriget med osannolika levnadsöden men en skildring av en sällsynt företagsam kvinna som bygger upp ett bruksortsliknande litet samhälle ”in the middle of nowhere” gör boken läsvärd på resa i Australien. Nu är det dags att byta sälja/köpa nya böcker.

Morgnarna och kvällarna här på ön är fyllda av alla möjliga och omöjliga fågelljud. Emellanåt ser vi också fåglar i alla upptänkliga färger och mönster. Detta bör vara ett eldorado för ornitologer?

Idag har en flock kakaduor fört ett förärligt oväsen nere vid stranden – men de är vackra när de flyger och visar sina fjädrar på undersidan. Det finns också mycket stora vita papegojor.

Vi har också smakat ett skaldjur – som närmast har formen av en trilobit – men har ett kött som påminner om hummer – bugs är benämningen på australiensiska. Mycket delikat att sitta att förtära i kvällningen vid stranden till Stilla Havet.

I morse var det ”champagnefrukost” på vårt Koala Village. Nåja – något sparkling wine tillsammans med bröd som vi rostade över öppen eld, grillade lammkotletter, grillade tomater, bacon osv. En traditionell australiensisk frukost – med undantag av champagnen? Det fanns dock också kaffe. Ffg. gjordes kaffet genom en påse (som tepåse). Livet är fullt av meningslösa innovationer.

Det var början på en visning av en åtta år gammal krokodil; knappt en meter lång. Därefter förevisades en pytonorm lite mer än en meter lång och som var några månader gammal. Vi avböjde båda att låta ormen slingra om våra halsar. Den utfodras med döda möss. Ormen får inte själv jaga, fånga och äta levande möss. Mössen dödas innan de serveras till pytonormen och säljs frysta till. Det anses mer humant … Humant? Morgonens clou var när Akki fick hålla i en koala. Av hennes miner att döma var det stort! Koalerna ser så söta och sällskapliga ut, men de är mycket av ensamvargar. Genom att man har dem i djurparker förlänger man livet på dem några år (ca 20 år är vanligt). Innan man får skaffa en koala måste man plantera 1000 eukalyptusträd för det är födan. Koalan äter unga blad motsvarande ett träd om dan och dricker inte en droppe vatten. All vätska den behöver får den genom bladen och det tar en vecka innan vatten och andra nyttigheter gått genom magen och resten passerats ut i det fria igen!! Märkliga djur och trots att de inte på något sätt är keliga så har de blivit landets ikoner. Utan dem skulle det inte finnas några djurparker i Australien och det finns många!!

Dagen har för övrigt spenderats vid havet. I vår dunge där vi sökt skugga har vi haft 9 kakaduor – en halvmeter stora. Kolsvarta med röda vingpennor. Vilket liv de har fört. Inte är det vacker inte men när man legat på rygg och tittat upp på dem kan man inte annat än tycka att det är märkligt att de finns här helt fria. Väl hemma på altanen till vår stuga hade vi massor av mindre papegojor i alla världens färger. Helt vita var somliga, andra helt gröna på ryggen men färgrika på magen åter andra mer mörka men med opalinslag – ni förstår vad jag menar?!

I morgon lördag skall vi besöka ett helt självförsörjande Aqarium i Townsville som skall ha hela barriärrevets ”fauna” . Det låter helt otroligt.

Lördag kväll och natt fortsätter färden med buss till Rockhampton dit vi ska komma strax efter klockan sex på söndagsmorgonen. Rockhampton ligger precis på Stenbockens vändkrets. Så vi kommer att vara där vid sommar/vintersolståndet 21 december. Väl där lär vi få invänta bättre väder för ner till Brisbane kan vi tydligen inte ta oss – det har varit fruktansvärda regn och åskoväder där som ställt till stor förödelse.