Det är så varmt så att den gamla slitna vitsen ”Sådana här dagar kan man inte kalla kalla, de borde snarare heta heta” kommer väl till pass. Vi befinner oss i princip på Kräftans vändkrets och eftersom det snart är sommarsolstånd kastar vi inga långa skuggor. Allt går i ett makligt tempo.

Därför har det passat utmärkt att gå in i många av alla de gallerier som visar och säljer aborginkonst – vi befinner oss mitt i det område där det finns flest aborginreservat. Det är en ny och främmande men mycket spännande symbolvärld som visas. De har lärt sig sina symboler sen barnsben genom muntligt berättande och genom att rita sina symboler i sand och genom att smycka sig själv och sina kroppar vid högtider med många av de mönster som de nu målar. De skissar inte heller sina tavlor i förväg utan målar direkt – med detta fina resultat!

De flesta konstnärerna är idag kvinnliga – många av männen som tidigare dominerade som konstnärer (deras unga kvinnor skötte hushåll och barn) är alkoholiserade och på kraftigt utdöende. Deras symbolvärld ändras också successivt av många olika anledningar. Historieberättandet, riterna och drömmande hör snart till en svunnen tid. Men det är en växande turistisk kommersialism runt konstformen.

I morgon bär det ut på tur till Ayers Rock. Vi startar 5.45 och kommer hem klockan 02.00. Tanken är att vi skall ha sett monoliten från alla håll och avsluta dagen med champagne vid solnedgången! De är duktiga på att göra reklam. Vi avstod från att sova ute i sovsäck även om det lät spännande – men det är bara för varm för att klara det plus att de förväntade trekkavsnitten troligen är för svåra för mig Akki…..

Vi har bokat flyg till Cairns till på lördag eftermiddag. Vi väntar just nu på svar från några övernattningsställen i Port Douglas som ligger 6 mil norr om Cairns. Australiensarna tycks ännu inte ha snappat att det är dyrare att hantera kontanter än kort. Många betalningar med kort för flyg, hotell o likn får ett påslag på 2% om man betalar med kort – så det blir en del uttag i automater (och som ni ju vet så gör bankerna hemma också sina påslag!) Vem det i slutrundan som betalar det vet vi. Dessutom vill hotell gärna ha lite väl mycket kortuppgifter när man ska boka via nätet som avbeställningsskydd. Men sedan går det utmärkt att betala kontant när man väl är på plats. Men utan internet skulle man knappast kunna åka som vi gör – hur gjorde ni med alla era bokningar Ola och Carina när ni var här för över 15 år sen?! Ringde ni med gamla telefoner utan att ha mobiler – fantastiskt!