Mörkret kommer allt tidigare på kvällen och varar allt längre på morgonen. Trots det skamlösa valresultatet finns det ändå ljuspunkter här i livet som SPAMALOT, ålagillen, skönlitteraturseminarier och en ny varmvattenberedare. Det gives också några ting att se fram emot som en gåsmiddag, en ny braskamin och inte minst resan till Australien.

SPAMALOT var en höjdare med många referenser till traditionella Monty Pyton gags såväl som till aktuella svenska och malmöitiska företeelser. Blinkningen till malmöuppsättningen av ”Singing in the Rain” var riktigt bra och välgjord.

Ål är nyttig mat. Det lär innehålla långa fleromättade omega-3 molekyler. Den är dessutom delikat kokt, stekt, luad eller rökt. Att det dessutom krävs rejält med snapsar för att man inte ska bli sjuk gör ju inte saken sämre. Trevligt var det också att vara i en ålabod på Österlen. Varmt och skönt inomhus och inombords och en gnistrande klar stjärnhimmel utomhus. Vintergatan syntes tydligt – och det var längesedan jag såg den så bra.

”Tysk höst” skriven 1946 av Stig Dagerman var månadens läsövning. Vi brukar inte var överens om kvaliteten böckerna vi läser men för en gångs skull var vi alla genuint entusiastiska. I grunden är det ett samling reportage som publicerades i Expressen 1946. Dagerman som då bara var 23 år och hade publicerat en bok fick en rejäl reskassa och fria händer att skriva om tyskarna efter andra världskriget. Det är ruggigt välgjort och moget av en 23-åring och lika imponerande är den tilltro och tillit en (kvälls-)tidning visade en vid den tiden okänd författare. Boken anbefalles å det bestämdaste.

Idag har vi efter en del om och men – vår normale rörmokare här i Höllviken Hedin har blivit rejält krasslig – fått en ny varmvattenberedare inmonterad. Den gamla var över 35 år. Nu kan vi åter få riktigt varmt vatten – inte minst när vi duschar. Förmodligen kommer det inte heller att märkas på elförbrukningen.

Gåsmiddag och annat finns det säkert anledning att återkomma till.