Peking 15 okt

Morgonen började med bussfärd till parken där pekingborna börjar dagen med morgongymnastik – taiqi. Men det var många andra aktiviteter som svärddans, en stilla morgontango, körsång, ensembelspel på diverse instrument och ”trädkramning” för att nu bara nämna några av alla de aktiviteter som förekom. Därefter blev det cykelrickshaw genom en av de hutonger som fortfarande finns kvar, ett besök i ett kinesiskt hem och i Trumtornet. (Vi kunde dock inte helt njuta av utsikten runt om, eftersom en av föräldrarna till en av spelarna i det amerikanska basketlaget blivit ”knuffad” över räcket i fjor i samband med OS!)

Lunchen intogs i ett ”riktigt” kinesiskt hem. Det var trångt men gott.

Eftermiddagen inleddes med ett besök på ett s.k. museum för sötvattenspärlor. Det var dock mer ett försäljningsställe än ett museum. Besöket på kejsarfamiljernas Sommarpalats var dagens (och en av resans) höjdpunkt. Kejsarinnan (en tidigare konkubin till den avlidne kejsaren) i slutet på 1800- och början på 1900-talet höll den egentlige kejsaren som fånge där. Han hade gjort försök med en del liberaliseringar av konstitutionen – något lite inskränkning i den absoluta kejsarmakten! Kejsarinnan hade mycket tidigt låtit installera telefoner för att snabbt få information från olika delar av landet. Där fanns en tidig Ericson (och en Siemens).

Miljön var mycket intagande med vackra planeringar inramade av sjöar och vackra broar.

16 okt

Det blev mycket tidig uppstigning – halv sex. Vi blev dessutom snuvade på hotellets utmärkta frukost – allt för att hinna med flyget till Xian, som en gång i tiden lär ha varit världens då största stad med över en miljon invånare. Vi blev mottagna vid en särskild välkomstceremoni vid den gamla stadsporten. Stadsmuren från 600-talet är mycket väl restaurerad och mycket imponerande. Därefter ett besök på Vildgåspagoden – också den från 600-talet – en jättelik byggnad helt i trä.

Efter lunch var det besök på ett mycket välorganiserat museum med många gamla klenoder. Där hade jag kunna tillbringa mycket med tid – än de dryga två timmar vi fick på oss.

17 okt

Xian är den första huvudstaden i det kinesiska kejsardömet. Den förste kejsaren började som 13-åring bygget av sin egen ”grav”! Det lär ha tagit 36 år och 700.000 man att färdigställa den. Det är här terrakottakrigarna som ska skydda graven finns att beskåda. Det är sanslöst imponerande. Tänk att skapa allt detta – och ingen kunde se det. Då var greker och romare ”klokare”. Deras amfiteatrar, akvedukter och magnifika statyer kunde (och kan) alla samtida njuta av.

På kvällen var det en ”show” med middag. Spektakulärt – men inget jag vill se igen. Vi hann även med att besöka ett jadesnideri och en mattverkstad. Visserligen intressant – men mest försäljning!

18 okt

Flyg från Xian till Guilin – dock hann vi denna gång med en hygglig frukost innan avfärd från hotellet. I Guilin – södra Kina – börjar de märkliga och natursköna sockertoppsbergen. Det blev ett besök i Rörflöjtsgrottan som vi var ganska kallsinniga till. Däremot var besöket på en teodling med tillhörande demonstration av teceremoni intressant.

Kvällen avslutades med att från båt se hur det går till när skarvfåglar fångar fisk. Mycket fascinerande – och jag erinrade mig min gamla sagobok om ”Ping”.

19 okt

Ytterligare en av resans höjdpunkter. En färd på 5-6 timmar med flodbåt på Li-floden som flyter genom en sällsynt naturskönt område med massvis av sockertoppsberg. Det går inte att beskriva. Se bilder! Det var en mycket behaglig flodfärd. Vi landade i staden Yangshou. Där det blev en mycket spektakulär show på kvällen. Jag hann också med att bli klippt för lite drygt 30 kronor på kvällen. (Akki var kvar på hotellet och jag fick ett par erbjudande om massage i de mörka gränderna! Jag hade dock inga svårigheter att avböja erbjudandena.)

20 okt

Först buss till Guilin och därefter flyg till Peking. Mycket resande och det börjar närma sig slutet på vistelsen i Kina. På kvällen hann vi med ett besök på det kaotiska ”Silkmarket”. Vi kunde planera handlandet och prutandet inför morgondagens avslutande köp. Vi fick bara erbjudande om svarttaxi kl 21 när ”Silkmarket” stängde. Det var vi för snåla till. Det blev istället en halvtimmes promenad hem till hotellet.

21 okt

Efter den återigen utmärkta frukosten blev det shopping och ett sanslöst förhandlande om pris på ”Silkmarket”. Vi var helt utmattade efter tre timmar – men hade fått en hel del grejor trots allt: resväska, handskar, leksaker osv.

På eftermiddagen tog vi taxi (en halvtimmes färd för knappt 40 kronor!) till konstnärsområdet ”798”. Det var mycket stort och bra. Många, många olika gallerier och alla sorters konst. Det mesta bra och intressant. Vi fastnade för en liten broderad (sic) tavla. På håll ser den ut som en klassisk tuschteckning av ett landskap i många grå nyanser. Lite drygt 1000 kronor fick vi ge. Bara inramningen hade kostat lika mycket i Sverige.

På kvällen var det avslutningsmiddag med Pekinganka. Det var givetvis mycket gott och kunde ätas lite mindre stressigt än för ett år sedan när Ola och jag åt.

Trötta och mycket nöjda kröp vi i säng!

22 okt

Efter frukost hann Akki och jag med en promenad fram till Himmelska fridens torg och tillbaka till bussen som tog oss till flygplasten och incheckningen. Det blev lite taxfree sprit köpt. Flyget gick tyvärr inte direkt till Arlanda utan till Frankfurt. Dels blev flygresan längre, dels blev det strul med den förseglade spriten. Det blev till att rusa runt, packa ner den i min ryggsäck, checka in igen och sedan rusa till ”gaten”. Jag var genomsvett – precis som förra gången när vi kom från Kambodja. Aldrig mer sprit om vi inte flyger direkt till Kastrup. Flyget var dessutom rejält försenat. Efter många, många flygtimmar landade vi äntligen på Arlanda. Flaskorna hade också klarat transporten. Det var skönt att sätta sig i taxin till Jens och Sumpan. Vi var trötta och Jens skulle tidigt upp. Det blev inte så mycket pratat och inte särskilt mycket sovit – jetlaggen gjorde sig påmind.

23 okt

Tåg till Malmö där Ola mötte med bilen på Centralen. Mycket trötta men mycket nöjda efter en verkligt lyckad resa med många höjdpunkter.