Kinaresa 2009-10-11 – 22

Det startade med en 1:a klass tågresa från Malmö till Stockholm/Arlanda. Ola körde hem och ”lånade” bilen under vår bortavaro. Mycket praktiskt. Tågresan gick utmärkt och vi fick läst på en hel del. Tyvärr blev det för drygt för Jens att vänta på oss på Stockholm C. Lika bra var kanske det eftersom det ändå inte blev så mycket tid där. Dessutom var loungen för förstaklassresenärer stängd på söndagar!

Cit. från dagbok:

12 okt.

Lämnade ett regnigt Stockholm igår. Flygresan 8½ tim gick ganska hyggligt. Det blev lite småsovande.

Väl framme i P. tog utslussningen från flygplatsen sin rundliga tid. Vi har en delvis rullstolsbunden kvinna med sin son som ledsagare. Det tar lite extra tid.

Det blev direkt färd till Himmelens tempel där kejsaren vid varje nyår offrade för god skörd det kommande året. Himmelens tempel ligger i en inledningsvis mkt bullrig park med många motionerande kineser. Templet är en jättebyggnad helt i trä och med mycket höga kolonner. (Från den senaste renoveringen 1890 hämtades de från Oregon, USA!) Takdekorationerna är mycket imponerande – dock inte skandinaviskt sparsmakade. Därefter promenerade vi till Ekomuren och därefter altaret där offren (kalvar, onyx, siden etc.) brändes. Talet 9 är heligt. Sålunda var planen runt altaret plattsatt med cirklar av 9, 18, 27 … 81 plattor.

Därefter åt vi vår första kinesiska lunch. Vi var visserligen hungriga – men där var ingen kulinarisk höjdpunkt. Trötta kom vi så till hotellet. Sov tungt en timme och därefter en kort promenad i omgivningarna – bl.a. ”Henderson mallen”. Hittade väskor och ryggsäckar som vi behöver – dock inget köp. Vi hittade också en mataffär – som bl.a. hade rökt anka till extra pris efter republikens 60 års jubileum.

En god välkomstmiddag avslutade kvällen. Ressällskapet verkar lågmälda och rimligt återhållsamma. Det blir säkert en bra resa!

Beijing 13 okt

Det var skönt att komma i säng i går kväll. Sov gott nästan hela natten. Det behövdes verkligen – liksom den rikliga frukosten – särskilt noteras det riktigt hyggliga kaffet!

Vi började sedan på Himmelska fridens torg – som visserligen imponerar storligen – men inte är särskilt vackert. Den kvinnliga guiden – Tracy – var inte särskilt kritisk mot Mao och den regimen. ”Han hade gjort några smärre misstag”. Kön till Maos mausoleum (”maosoleum”?) var gigantiskt.

”Förbjudna staden” är imponerande men också ett monument över en mycket liten och smal elit som kunde (och fortfarande kan) styra med järnhård över 2000-årig socialisering/indoktrinering av en tydlig hierarki.

Lunchen blev försenad och därefter en lång väntan. Kort besök på ett ”sidenväveri” – dvs. mer betoning på försäljning och mindre på vävning och produktion.

Markanden därefter var inte lika hysterisk som när Ola och jag i fjor var på besök på ”Sidenmarknaden”. Det blev ngt lite presenter handlat.

Middagen med alla smårätter var bra – även om vi fick kasta i oss maten, eftersom vi dragit ut på tiden och trafikstockningarna i Peking var rejäla. Kvällen avslutades på Pekingoperan. Mkt lite musik och sång – men mer cirkus och akrobatik och visserligen mycket skickligt – men inget jag längtar ihjäl mig efter!

Nu är jag mkt trött 22.30. Akki fortfarande ute med guiden och handlar!

Beijing 14 okt

En god natts sömns och en rejäl och variationsrik frukost på Paragon (Howard Jonson-kedjan). Start med bussen, först till ett emaljeringsställe. Skickligt hantverk men inget som vi föll för och ville köpa. Det mest är rejält dekorerat i bjärta färger. Därefter fortsatte färden till Mingdynastins gravar. Ett stort område med utsikt över vackra och natursköna berg. Några av kejsarna begravdes här med sina – fortfarande levande – konkubiner! Vad han nu skulle ha dem till? Mänsklig fåfänga tycks vara beständig oavsett om det är Kina, Mexico eller Kambodja. Därefter besök på ”Andarnas väg” i närheten. Skulpturerna mer genomarbetade här än i Kambodja (eller möjligen mindre eroderade) men avgjort mindre detaljrika och genomarbetade än i Grekland. Men trots allt en mycket behaglig upplevelse!

Förmiddagen avslutades med en god lunch. Dessutom blev det shopping för Akki – en kashmirkofta som det blev en del prutat på.

Därefter bar det av mot ”Kinesiska muren”. Den går inte at beskriva i ord: imponerande, mäktig, storslagen, sanslös är adjektiv som ligger nära till hands men ändå bara är en del. Muren vittnar om en rädsla för ”de andra”. Projektet är endast möjligt med för mycket makt på för få händer och stora möjligheter att exploatera arbetskraft, förknippat med en nästintill paranoid rädsla att förlora makt och rikedom.

Hursomhelst – Akki kämpade på mycket bra och klarade ”promenerandet och klättrandet” mycket bättre än vad jag vågat hoppats!! Hon ångrar inte heller en sekund ansträngningen och besöket. Det var gott med en flaska öl efter en dryg timmes vandring upp – och ned. Akki orkade dessutom handla och pruta rejält på en ryggsäck.

Middagen i Peking bestod för omväxlings skull av en buffé. Dessförinnan hade vi hunnit med ett kort stopp på sidenväveriet – för kompletteringsköp. (Det visade sig senare att det skulle bli fler kompletteringsköp – dock inte för oss!)

Just nu får Akki massage på rummet – och jag tar en öl i hotellets bar och skriver dagbok.