Idag har det varit soligt hela dagen, om än lite blåsigt inte minst längs Bosporen där vi tillbringat en stor del av dagen. Dagen började med ett besök i “fel” vattencistern. Den var visserligen också mycket gammal. Den var dock inte lika stor som Basilika cisternen och inte lika spektakulär. Bsailika cisternen är nästan 2000 år gammal, jättelik och ett fantastiskt ingengiörsverk. Vattnet till cisternen kom via en 18 kilometer lång akvedukt från bergen. Den var dessutom bortglömd av de ottomanska styret i ett par hundra år – dock inte av lokalbefolkningen. Cisternen kommer sannolikt av överleva Turning Torso och kanske också domkyrkan i Lund? De kunde bygga förr i tiden också.

Därefter blev det spårvagn från Europa till Asien över Bosporen. Europa ligger här närmare Asien än Danmark ligger Sverige. Det var fiskare med spö på varenda ledig bro- och kajplats. Det fångades massor med fisk av alla möjliga sorter! Vi åt en nyfångad och nygrillad makrill i en bit bröd och papper tillsammans med lokalbefolkningen. Självklart gott och trevligt. Efter ytterligare flanerade bland stånd och försäljare åt vi en typisk turkisk “plockelunch” med allehanda vällagade smårätter.

Promenad tillbaka till över bron till Europa och hotellet där det blev en stunds vila innan det var dags för besök och bad på det 300-åriga turkiska badet som finns i kvarteret intill. Det var mycket en mycket skön och avkopplande avslutning på dagen och vistelsen i Istanbul.