Efter fem dagar till sjöss och knappt en krusning på vattnet. Det var inte bara blåst och sjögång som saknats utan även i princip regn. Temperaturen sjönk däremot rejält. Det var bara några få plusgrader på kvällen när vi lämnade Tromsö och det blev noll grader när det var dags att krypa till kojs.

När jag tidigare skrivit ”att livet gick sin gilla gång mellan frukost, lunch och middag” var det en sanning med modifikation. Det var om inte ständigt – så ofta nog – meddelande på norska, engelska, tyska och franska om än den ena än den ena än den andra aktiviteten: om utflykter eller något minnesmärke eller sevärdhet längs kusten. Det var knappt vi hann läsa tidningen i lugn och ro eller i någon av de medhavda böckerna.

Det enda vi saknat är fågel – inte minst havsörn. Någon val har vi inte heller sett till. Men å andra sidan har vi njutit av havets alla läckerheter till lunch och middag varje dag. Torsk, lake, klippfisk, musselsoppa, sej och inte minst hälleflundra. Och vitt vin till det. Vad kan man väl önska ”sej” mer?

När vi rundade Lofoten och Nordkap täckte glaciärisen topparna på bergen. (När Akki och jag för 14 år sedan besökte Godahoppsudden såg vi inga glaciärer på bergstopparna i Sydafrika. Men så ligger det också längre söderut?) Vi gjorde ett stopp i Honningsvåg där vi valde att delta i en organiserad utflykt till ett par gamla fiskelägen. Där var en av de viktiga inkomstkällorna fångst av den invasiva arten kungskrabba som med god förtjänst säljs till Japan och Kina. Fångstmängderna är hårt reglerade trots att den fördärvar en hel del av fiskenäten. Så kan det gå när det ekologiska intresset får stå tillbaka för det ekonomiska.

Vid resans slutmål, Kirkenes, kunde vi skåda en bit in i Ryssland. Putins fula tryne såg vi inte skymten av. Han höll väl som bästa på med att skriva om Rysslands historia så att den kommer att passa hans egen geocentriska historiesyn. Resan slutade således med två trötta, friska och mycket nöjda resenärer som trots allt tyckte det var skönt att från Triangeln kunna ta taxi hem. Och vänta på nya äventyr.