När vi landade i Bergen var det solsken och 20 grader varmt. Innan färjan Nordnorge kastade loss från hamnen såg vi ”piker och gutter” som inte bara solbadade utan även dök i vattnet från motsatta kajen med exklusiva lägenheter.

Färden gick först till Ålesund en stad som brann ner 1908 och därefter byggdes upp med mycket jugendarkitektur. Vi tog en promenad och njöt i eftermiddagssolen.

Följande dag – fredagen den 20 sept – anlände vi till Trondheim och temperaturen hade sjunkit till 10-11 grader. Nidarosdomen byggd 1140-1240 med få ljusinsläpp gör kyrkan mörk. Det är emellertid höga spetsbågevalv men mycket sparsmakat utsmyckad. Nidarosdomen var en gång i tiden ärkesäte för Norge, Härjedalen, Jämtland, Grönland, Island, Isle of Man, Hebriderna, Orkneyöarna, Shetlandsöarna. Inte ett dåligt inpinkat revir för en ärkebiskop. Akki traskade på bra – 7000 steg. Hon var trött men nöjd.

Det var huvudsakligen pensionärer ombord. Många tyskar och fransmän, en del japaner, kanadensare och danskar; några få svenskar.

Dagarna flöt i ett stilla mak. En rejäl frukost vid åttatiden, lunch vid ettiden och middag vid sju, åttatiden. Middagarna var ibland varit buffé, ibland trerätters middag.

Efter Trondheim blev landskapet mindre dramatiskt – åtminstone ett tag.

Efter fem dagar till sjöss knappt en krusning på vattnet. Det är inte bara blåst och sjögång som saknats utan även regn. Temperaturen har däremot sjunkit rejält och när vi lämnade Tromsö var det noll grader.

Akkis födelsedag började med min ”sång” och ett par presenter. En parfym inköpt med Akkis rabatt och en handfull trisslotter som jag erhållit efter att jag fyllt i idiotiska enkäter. En ovana jag började med när jag undervisade i enkätteknik och behövde exempel på dåligt utformade enkäter.

Efter den sedvanligt rikliga frukosten blev det champagne i hytten och gratulationerna började strömma in. Vi avstod – som vanligt – från de orimligt dyra organiserade utflykterna och tog på egen hand bussen till den omtalade Ishavskatedralen i Tromsö med ett av Europas största blyinfattade fönster. Vi blev tyvärr inte särskilt imponerade – byggnadens arkitektoniska utsida var mer spännande.

Under utfärden kom det faktiskt några regndroppar medan var i kyrkan. När vi kommit tillbaka till båten gav sig Akki hän i en bubbelpool medan jag följde matchen MFF-Häcken. 4-0.

Vi hade egentligen planerat Fine dining för födelsedagskvällen men när Akki fick nys om att det var skaldjurskväll fick Fine dining anstå till avslutningskvällen. Ett bra beslut visade det sig. Räckor i överflöd, musslor, havskräftor och inte minst vällagade krabbor. Akki fick dessutom en särskild uppvaktning med sång av personalen och en rejäl bit tårta med ljus i.

Akki trivdes.